Ukrán válság

"Terroristaellenes műveletet" indítottak a belügyi erők Szlovjanszkban

Mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek annak a "terroristaellenes műveletnek" a nyomán, amelyet az ukrán különleges erők indítottak Kelet-Ukrajnában. Videók!

2014.04.13 11:43MTI
Forrás: youtube.com

Az ukrán belügyi erők "terroristaellenes műveletet" indítottak vasárnap reggel az ország keleti részén lévő Szlovjanszkban, ahol tiltakozók foglalták el előző nap a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét. Az épületfoglalók elleni fellépésről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter adott hírt Facebook-profilján.

A politikus kétsoros bejegyzésében azt írta, hogy a műveletet az SZBU irányítja, az ország összes fegyveres testületének az erői részt vesznek benne. Az AFP francia hírügynökség - az ukrán belügyminisztert idézve - azt írta, hogy "terrorizmusellenes műveletről" van szó. Avakov már korábban hangsúlyozta: "nagyon kemény" választ adnak arra, hogy a tiltakozók megszállták a rendőrségi épületet.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a bejelentést követően tiltakozók a város utcáin autógumikból, homokzsákokból és falapokból álló barikádokat kezdtek emelni az elfoglalt rendőrségi épületnél. A belügyminiszter felhívást intézett a százezer fős város lakosaihoz, hogy hagyják el a központot, ne lépjenek ki lakásukból, és ne menjenek közel az ablakokhoz.

Ellentmondó jelentések láttak napvilágot vasárnap délelőtt arról, hogy folynak-e jelenleg harcok Szlovjanszkban. Avakov ugyanis azt állította, hogy lövések dördültek el, de a Reuters helyszínen lévő tudósítója nem hallott lövéseket.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség csak annyit jelentett, hogy két harci helikopter járőrözik Szlovjanszk felett, ötpercenként repülnek át a városközpont felett. A hírügynökség nem használja az "oroszbarát" kifejezést a tüntetőkre vonatkozóan, de beszámol arról, hogy a barikádokra Oroszország, a nemrég kikiáltott "donyecki népi köztársaság", valamint a "Donbassz (Donyec-medence) népi milícia" zászlóit tűzték ki.

Ugyancsak az ITAR-TASZSZ utal arra, hogy szombat este Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), amelyen - mint a hírügynökség fogalmaz - megvitatták a délkeleti országrész helyzetének normalizálására hozandó intézkedéseket.

Szombaton este ugyanis az ukrán belügyi források azt jelentették, hogy fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában. Eszerint a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet. Helyszíni jelentések szerint a fegyveresek estére elfoglalták az épületet.

Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Avakov Facebook-bejegyzésében már úgy fogalmazott, hogy megkezdődött "Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.