Ukrán válság

Nem kell az amnesztia a luhanszki szakadároknak

Csak akkor hajlandók abbahagyni a tiltakozást, ha a kormány beleegyezik abba, hogy népszavazást tartsanak a terület státusáról.

2014.04.10 19:14MTI
Forrás: youtube.com

Elutasították az Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes államfő által felajánlott amnesztiát a luhanszki fegyveres szakadárok csütörtökön, és közölték, csak akkor hajlandók abbahagyni a tiltakozást, ha a kormány beleegyezik abba, hogy népszavazást tartsanak a terület státusáról.

"Konkrétan egy népszavazást követelünk a föderalizmusról, hogy az emberek kinyilváníthassák akaratukat" - mondta a golyóálló mellényeket viselő, Kalasnyikov gépkarabéllyal, pisztolyokkal és más lőfegyverekkel felfegyverzett szakadárok egyik vezetője.

A középületeket elfoglaló tüntetők függetlenséget akarnak a kelet-ukrajnai megyéknek, de elhangzottak olyan követelések is, hogy az érintett területek a Krímhez hasonlóan csatlakozzanak Oroszországhoz.

A kijevi belügyminisztérium közölte, hogy kompromisszumra törekszik, de elfogadhatatlannak tartja a szakadárok követeléseit. A tárca egyúttal leszögezte, hogy bár alapvetően kerülni akarja az erőszak alkalmazását, arra továbbra is lehetséges opcióként tekint.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő ezzel párhuzamosan büntetlenséget ígért a szakadároknak arra az esetre, ha leteszik a fegyvert, és önként elhagyják az általuk megszállva tartott hivatali épületeket.

"Amnesztiát ígértek, de semmi jele egy népszavazásnak. Nem fogjuk elfogadni az amnesztiát népszavazás nélkül" - közölte a luhanszki szakadárok egy másik vezetője.

A radikális oroszbarát tüntetők április 6-án és 7-én három kelet-ukrajnai városban - Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban - megrohamozták és megszállták a helyi megyei adminisztráció épületét, Luhanszkban és Donyeckben az SZBU hivatalát is. Harkivban már visszavették az elfoglalt épületet a tüntetőktől a biztonsági erők, de Donyeckben még mindig megszállva tartják a megyei adminisztrációt, Luhanszkban pedig az SZBU épületét.

A Reuters hírügynökség helyszíni riportja szerint a luhanszki szakadárok azt állítják magukról, hogy Afganisztánban és Csecsenföldön szolgált veteránok. Az általuk elfoglalt épületben szigorú katonai szabályzatot vezettek be, és könyvespolcokból barikádokat emeltek a biztonsági erők esetleges rohamára készülve. Az épület előtt pedig mintegy 100-200 ember állt, szolidaritást vállalva a szakadárokkal. Donyeckben nagyjából 1500-ra tette a Reuters a szakadárokkal szolidaritást vállalók számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.