Egyetlen építő javaslatot sem tettek

Moszkva szerint a NATO "összezárja sorait"

Moszkva azzal vádolta csütörtökön a NATO-t, hogy egyetlen építő szellemű javaslatot sem tett az utóbbi időben az ukrajnai válság rendezésére, miközben arra használja fel az ottani helyzetet, hogy egy vélt fenyegetés örvén "zárja sorait".

2014.04.10 11:19MTI
freedigitalphotos.net/artur84

Az orosz külügyminisztérium csütörtöki közleményében sérelmezi, hogy Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az utóbbi időben gyakran tesz Oroszországgal kapcsolatos kijelentéseket, s a tárca szerint előszeretettel használ hidegháborús retorikát.

A külügyminisztérium ezzel kapcsolatosan felhívja a figyelmet Rasmussen keddi párizsi nyilatkozatára, amikor a NATO főtitkár óva intette Oroszországot attól, hogy katonai beavatkozást hajtson végre Kelet-Ukrajnában, mert szerinte ez "történelmi hibával" érne fel, és "súlyos következményekkel" járna.

Rasmussen felszólította Moszkvát, hogy "ne játsszon a feszültség élezésére Ukrajna keleti részén". Az orosz külügyminisztérium szerint a főtitkár állandó vádaskodásai alapján Moszkva joggal gondolhatja: a NATO-ban arra próbálják felhasználni az ukrajnai helyzetet, hogy zárják soraikat egy vélt külső fenyegetés örvén.

A NATO-ban ezért szajkózzák folyton, hogy Oroszország egyre jobban felfegyverzi magát - közölte a külügyminisztérium, amely viszont felhívja a figyelmet arra, hogy míg a NATO katonai kiadásai jelenleg a világ katonai összkiadásainak a felét teszik ki, az orosz katonai költségvetés a NATO-büdzsé tizedét sem éri el.

Moszkva szerint miközben Rasmussen a NATO-orosz kapcsolatok, így a viszonyt szabályozó 1997-es egyezmény és a 2002-es római nyilatkozat felülvizsgálatáról beszél, egyáltalán nem zavarja, hogy éppen a NATO-tagországok sértették meg e dokumentumok alapelveit.

E tagországok - mint az orosz külügyminisztérium megjegyzi - többször játszotta a döntőbíró szerepét - például Koszovó és Líbia esetében -, megingatták a nemzetközi jogot, most pedig a jogi normák kérlelhetetlen védelmezőinek állítják be magukat, szemet hunyva az ukrajnai szélsőséges erők égbekiáltó cselekedetei felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.