Terroizmus vagy politika?

Az iráni Forradalmi Gárda őrizetbe vette egy állítólagos kémhálózat tagjait

A csoport tagjait Iránon kívül azonosították és csak azután vették őket őrizetbe, hogy beléptek az országba.

2014.04.08 03:32MTI

Az iráni Forradalmi Gárda hétfőn olyan hírt tett közzé honlapján, miszerint ügynökei felszámoltak egy kémhálózatot, amelynek külföldi kapcsolatai voltak, és amely szabotázsakciókat akart végrehajtani az iszlám köztársaság kulcsfontosságú ipari és katonai létesítményei ellen. A csoport tagjait Iránon kívül azonosították és csak azután vették őket őrizetbe, hogy beléptek az országba - olvasható a gárda hivatalos honlapján, a Sepahnews.com-on.

A hatóságok a tájékoztatás szerint különböző felszereléseket foglaltak le az akció során, egyebek mellett mágneses robbanószerkezeteket és titkosított kommunikációs eszközöket. A letartóztatásokra az Irakkal határos, olajban gazdag Kuzesztán tartományban került sor. További részleteket egyelőre nem tudni, a jelentésben mindössze az áll még, hogy a kémgyűrű őrizetbe vett tagjai bevallották: olyan titkosszolgálatokkal álltak kapcsolatban, amelyek Irán úgymond "ultraregionális" ellenségeinek támogatását élvezik.

Szakértők szerint az ultraregionális ellenségek kifejezéssel a közlemény írói az Egyesült Államokra utaltak. Iránban a fegyveres erők szerves része az 1979-es forradalom után létrehozott Forradalmi Gárda. A 120 ezer tagú elitalakulat szakértők szerint erősebb és jobban felszerelt, mint a reguláris hadsereg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.