Hamis tanúzás a vád

Vádat emelnek Malina Hedvig ellen a szlovák hatóságok

Vádemelést kezdeményezett Zsák Malina Hedvig ellen a szlovák főügyészség az ügyben illetékes ügyésze.

2014.04.04 13:42MTI
MTI, archív

A szlovákiai magyar nő ellen - akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indítottak eljárást, miután megveretése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy vallotta. Ezt az eljárást idén januárban zárták le, azzal, hogy várhatóan vádemelési eljárást kezdeményeznek majd.

A szlovák főügyészség szerdán Zsák Malina Hedvig ellen az ügyében illetékes nyitrai járásbíróságon vádemelési eljárást kezdeményezett hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt - erősítette meg az MTI-nek Andrea Predajnová szóvivő.

Hozzátette: a főügyészség új vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az évek óta húzódó ügyeket mihamarabb lezárja, a minimálisra csökkentve ezzel "az érintetteket és társadalmat érő traumát". Zsák Malina Hedvig családjával együtt február elején Szlovákiából Győrbe költözött, miután tavaly decemberben felvette a magyar állampolgárságot.

A költözést azzal indokolta, hogy az ellene folytatott eljárás során ő és családja sorozatos meghurcoltatásnak volt kitéve. A vizsgálat évei során a közben kétgyermekes édesanyává vált volt diáklányt az ügyészség több alkalommal is berendelte elmeorvosi vizsgálatra - amelyeket különböző okokból, érdemben egyszer sem folytattak le -, azzal az indokkal, hogy fel akarják deríteni milyen elmeállapotban volt Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.

A nő többször is jelezte: átköltözésük után is eleget fog tenni az esetleges meghallgatásokra vagy tárgyalásokra szóló idézéseknek. Ügyvédje, Roman Kvasnica, aki újságíróktól értesült a főügyészség vádemelési indítványáról, az MTI-nek pénteken azt mondta: megdöbbentette, hogy az információkat nem vele vagy védencével közölték elsőként.

Hozzátette: a vádemelési indítvány részleteinek a jövő héten próbál majd utánajárni, s arról csak annak ismeretében fog véleményt mondani. Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt.

Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter később azzal vádolták meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. A közleményében Pozsony elismerte, a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

Ugyanakkor a vele szembeni eljárás csak idén januárban zárult le, s az ügy következő mozzanata a nyitrai járásbíróságon most kezdeményezett vádemelési eljárás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.