Ukrán válság, 3.0

Az orosz titkosszolgálatok állítólagos ukrán "felforgató elemeket" fogtak el

Az orosz titkosszolgálatoknak az elfogott ukránok bevallották, hogy a terrorakciókat a Rosztovi, Volgográdi, Tveri, Orjoli és Belgorodi területen, valamint a Kalmük Köztársaságban és a Tatárföldön akarták elkövetni.

2014.04.03 21:21MTI

Állítólagos ukrán "felforgató elemeket" fogtak el az orosz titkosszolgálatok - jelentette egy orosz televízió csütörtökön. Az orosz állami energetikai cég, a Gazprom médiavállalatához tartozó NTV közlése szerint 25 embert fogtak le a hatóságok emberei. A televízióban három férfit mutattak be, akik állítólag beismerték, hogy terrorakciókat készítettek elő március közepén több, Ukrajnával határos és attól távolabbi orosz régióban. A diverzánsok között hárman a radiális Jobboldali Szektor tagjai - hangzott el az orosz televízióban.

Az orosz titkosszolgálatoknak az elfogott ukránok bevallották, hogy a terrorakciókat a Rosztovi, Volgográdi, Tveri, Orjoli és Belgorodi területen, valamint a Kalmük Köztársaságban és a Tatárföldön akarták elkövetni. Elmondták, hogy az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) kapták az utasításokat, hogy fényképezzék le az orosz fegyveres erők csapatainak mozgását az ukrán határ menti régiókban és építsenek ki kapcsolatot az orosz radikális szervezetekkel.

A múlt hónap közepén a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió azt közölte, hogy állítólagos ukrán felforgatókat, nacionalisták egy csoportját fogták el Moszkvában. A híradás szerint hat ember érkezett a kelet-ukrajnai Luhanszk régióból. 19 és 22 év közötti életkorúak és egy 58 éves donyecki illetőségű személy a vezetőjük. A rendvédelmi szervek tájékoztatása szerint az ukrán fiatalok Moszkvában "felforgató akciókra és a rend megzavarását célzó cselekményekre készültek".

A dél-nyugat moszkvai Cserjomuskinszkij kerületi bíróság 10 nap elzárásra ítélte őket "huliganizmus" címén. A Rosszija 24 televízió március 14-én sugárzott riportjában hozzátették, hogy Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű radikális ukrán szervezet vezetője Oroszország területén végrehajtandó terrorakciókra szólított fel internetes oldalán. Ezt a szervezetnél cáfolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.