Meghozták az utolsó ítéleteket is

Brazil börtönvérengzés: ezúttal tizenöt rendőrt ítéltek el

Meghozták az utolsó ítéleteket is szerdán a Carandiru egykori brazil börtönben 1992-ben történt lázadás és hatósági vérengzés ügyében.

2014.04.03 09:11MTI
freedigitalphotos.net

Ezúttal 15 rendőrt ítéltek 48-48 évi börtönre négy rab haláláért. Az ország történetének legsúlyosabb börtönlázadásában 111 fogoly halt meg. A lázadás két ellenséges banda verekedésével kezdődött a Sao Pauló-i büntetés-végrehajtási intézetben.

A rendőrök kegyetlenül elfojtották a lázadást, fél óra alatt 102 rabra adtak le lövést, mindegyikre átlagosan ötöt, volt akire közvetlen közelről. Tizenegy rab életének késsel vetett véget valamelyik társa a verekedésben, amely egy futballmérkőzés nézése közben tört ki.

A vád koronatanúja a börtön akkori igazgatóhelyettese volt, aki úgy vallott, hogy a rendőrök géppisztollyal lőtték a rabokat, gyakorlatilag kivégezték őket, miközben kollégáik kint ujjongtak a sorozatok hallatán. Egy másik tanú szerint a lövések 90 százalékát a cellákon belül adták le.

A rendőröket amiatt is hibáztatták, hogy a bandák összecsapása kezdetén nem sokat tettek az incidens elmérgesedésének megakadályozására. Az ügyben négy per volt, az első tavaly áprilisban, amikor 23 rendőrt ítéltek el egyenként 156 évi börtönre.

Négy hónappal később 25 rendőrt ítéltek el 624 évre. Idén év elején tíz rendőr kapott több mint 90 évi büntetést. Harminc évnél többet egyik elítéltnek sem kell börtönben töltenie a brazil törvények szerint, hiába kapott több évet. Ritkán fordul elő Brazíliában, hogy rendőrt ítél el bíróság, és ezek a büntetések súlyosnak számítanak.

A rendőrségi akciót Ubiratan Guimaraes ezredes irányította, akit sok évvel ezelőtt 632 évi börtönbüntetésre ítéltek, de ítéletét 2006-ban eljárási hibákra hivatkozva érvénytelenítették. Néhány hónappal később mellkaslövéssel holtan találták őt lakásán.

A carandirui mészárlás néven emlegetett eset megdöbbenést váltott ki a brazil társadalomban, és nyilvánvalóvá tette, milyen viszonyok uralkodnak az ország börtöneiben. A lázadásról 2003-ban játékfilm készült, amelynek nagy sikere volt a brazil mozikban.

A börtön Dél-Amerika legnagyobb büntetés-végrehajtási intézete volt a maga korában, nyolcezer rab befogadására volt alkalmas. 2002-ben felszámolták és lerombolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.