Krím

Janukovics pozicionálja magát: "tragédia" a Krím Oroszországhoz való csatolása

Viktor Janukovics, a hatalomból eltávolított ukrán elnök tragédiának minősítette a Krím Oroszországhoz való csatolását, és kijelentette, reméli, hogy a félsziget - vele együtt, a szerk. - egy napon visszakerül Ukrajnához.

2014.04.02 16:56MTI
Forrás: youtube.com

Janukovics az AP amerikai hírügynökségnek és az orosz NTV televíziónak beszélt erről szerdán. Abban is reménykedik - mondta -, hogy meg lehet győzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megvitassák, milyen feltételek mellett csatlakozhat ismét Ukrajnához a Krím, amelyet Oroszország márciusban kebelezett be.

Elismerte, hogy rosszul tette, amikor orosz katonákat hívott a Krímbe. Az orosz hatalomátvétel azonban nem történt volna meg szerinte, ha ő marad Ukrajna elnöke.

Putyinnal találkozott amióta Oroszországba ment, és nyugodt, de nehéz beszélgetést folytatott vele. Reméli, hogy találkozik még vele, mert "muszáj megkeresni azokat a feltételeket - bármilyenek is legyenek -, amelyekkel a Krím "visszatérhet". A Krím maximálisan független lehet, de csak Ukrajna részeként" - mondta.

A krími népszavazás szerinte csak válasz volt az ukrajnai nacionalista szélsőségek fenyegetésére - állította Janukovics.

A politikus véleménye szerint Ukrajnában helyi népszavazásokon kell dönteni a helyi kormányzati struktúrákról. Ezt kellene követnie később az alkotmányreformnak, és csak utána kellene választásokat tartani.

Janukovics tagadta, hogy köze lenne bármiféle korrupcióhoz vagy hogy különleges kiváltságokat adott volna a fogorvosból milliárdos vállalkozóvá vált fiának. Tagadta azt is, hogy tűzparancsot adott volna ki a Kijevben tüntetők ellen februárban. Még őt bírálta a környezete, hogy túlságosan puhán bánik velük - állította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.