Véres összecsapások, válság

Közép-afrikai Köztársaság - 19 ezer muzulmán kimenekítésére készül az ENSZ

Mintegy 19 ezer muzulmán kimenekítésére készül az ENSZ a véres összecsapások és humanitárius válság sújtotta Közép-afrikai Köztársaságnak azokról a területeiről, ahol életüket keresztény milíciák fenyegetik.

2014.04.01 19:24MTI
MTI, archív

"Nem akarunk az emberek mellett állni, és végignézni, ahogy lemészárolják őket" - mondta Fatoumata Lejeune-Kaba, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón.

Az UNHCR készen áll arra, hogy az országon belül vagy a határokon túl biztonságosabb helyre kísérje a fenyegetett muzulmánokat - jelentette ki. A muszlim lakosság különösen veszélyeztetett helyzetben van a főváros, Bangui északi részén, valamint a fővárostól nyugatra fekvő Boda, Carnot és Berberati városokban, és az északon fekvő Bossangoában.

Az UNHCR megítélése szerint jelenleg csak a francia békefenntartók és az Afrikai Unió hatezer fős békefenntartó missziójának jelenléte védi a szóban forgó muzulmán lakosokat.

A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly márciusban döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, amire válaszul megalakultak az anti-Balaka nevű keresztény milíciák, akik azóta is véres harcokat vívnak a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyvereseivel, és üldözik az országban élő muszlim vallású lakosságot.

Az ENSZ az év elején arra figyelmeztetett, hogy népirtássá fajulhat az erőszak az afrikai országban. Az utóbbi napokban kiújultak az összecsapások az afrikai országban, és a harcok miatt a múlt hét óta már mintegy 16 ezren menekültek el Banguiból - számolt be a világszervezet.

A közel egy éve tartó konfliktus miatt eddig mintegy 637 ezren hagyták el otthonaikat, ebből mintegy 319 ezren menekültek a szomszédos országokba. Március utolsó két hetétől számítva több mint hatvanan vesztették életüket a Közép-afrikai Köztársaságban dúló erőszak miatt - jegyezte meg kedden Cécile Pouilly, az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője.

Eközben kedden megkezdte működését az Európai Unió katonai missziója a Közép-Afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban - tudatta a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács sajtószolgálata.

Az EUFOR RCA féléves mandátumot kapott a tagállamok külügyminisztereitől és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján látja el feladatát. A körülbelül 1000 fősre tervezett uniós közép-afrikai misszió Banguiban és annak repterén látja majd el feladatát. A mandátum akkor kezdődik, ha a teljes kontingens megérkezett a közép-afrikai országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.