Alkotmányosság

Vajdaság: a statútum tartalmának megőrzése volt a cél

A módosításra azért volt szükség, mert a szerb alkotmánybíróság decemberben az ország alaptörvényével összeegyeztethetetlennek minősítette a statútum szövegének kétharmadát.

2014.04.01 05:33MTI

A Vajdaság alapdokumentumának számító statútum vitatott rendelkezéseinek módosításakor a szakértői munkacsoport azt tartotta szem előtt, hogy az új rendelkezések megegyezzenek az alkotmánybíróság jogfelfogásával, ugyanakkor a lehető legtöbbet őrizzék meg abból a tartalomból, amely a jelenlegi alapdokumentumban is benne van – magyarázta Korhecz Tamás alkotmányjogász, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke az utóbbi két hónap munkáját a szabadkai Pannon RTV Közügyek című hírháttér műsorában hétfőn.

A módosításra azért volt szükség, mert a szerb alkotmánybíróság decemberben az ország alaptörvényével összeegyeztethetetlennek minősítette a statútum szövegének kétharmadát. Szerbia északi tartománya fél évet kapott arra, hogy módosítsa a dokumentumot, mert az alkotmánybírák úgy vélték, ha azonnal hatályon kívül helyezik a statútumot, azzal jogi űr keletkezne a Vajdaságban. Az alkotmánybíróság olyan döntést hozott, amellyel gyakorlatilag a vajdasági autonómiának az egészét megkérdőjelezte – fogalmazott Korhecz Tamás.

Hozzátette: ezzel elvitatta a Vajdaság lakosságától az autonómiához való jogot, és az alkotmány rendelkezéseit úgy értelmezte, hogy azok a lehető legkisebb teret biztosítsák a vajdasági autonómia vonatkozásában. Elmondta, hogy sok esetben sikerült a tartalmat átfogalmazni, megőrizve annak lényegét, de azért felajánlani egy alternatívát, hogy az alkotmánybíróság által kifogásolt rész más megfogalmazásban visszahelyezhető legyen a szövegbe. Megpróbáljuk megőrizni azt, amit meg lehet őrizni” - szögezte le, hozzáfűzve: így sok esetben nem szűnik meg a rendelkezés, hanem felváltjuk egy átfogalmazott jogszabállyal, ami kiállja az alkotmánybíróság tesztjét”.

Kiemelte, hogy az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azt a paragrafust is, amely felsorolja a tíz legnépesebb szerbiai nemzeti közösséget, és kimondja azok egyenrangúságát. Az új megoldási javaslat ugyanígy felsorolja a legnépesebb nemzeti közösségeket, azzal a különbséggel, hogy nem általánosságban hirdeti meg az egyenrangúságukat, hanem azt mondja ki, hogy a Vajdaság szervei hozzájárulnak ennek az alkotmány által szavatolt egyenrangúságnak az eléréséhez”.

Egy dolgot azonban megváltoztattak: a szerbeket nemzetnek nevezzük és nem nemzeti közösségnek, mert az alkotmánybíróság kifogásolta, hogy a szerbek nem lehetnek vajdasági szinten nemzeti közösség, mert a szerb nemzetállamban ők a nemzet”. A statútum jelentőségével kapcsolatban így fogalmazott: azért fontos, mert ez az egyetlen olyan jogszabály, amely csak a Vajdaságról szól. A szerb alkotmány a rendelkezései többségében egy meghatározatlan autonóm tartományról szól, annak ellenére, hogy a jogrendben ténylegesen csak egy tartomány szerepel – magyarázta.

A statútum pedig alkalmas arra is, hogy megjelenjenek benne azok a vajdasági specifikumok, értékek, elvek, amelyek a számunkra fontosak, amelyek egyedivé teszik a tartományt, például a hivatalos többnyelvűség, a részarányos foglalkoztatás, a multikulturalizmus támogatása, a nemzetiségi egyenrangúság”. Ha ezek nincsenek a statútumban, és ha nem teszünk semmit, akkor az alkotmánybíróság döntésének hatályba lépésével ezek megszűnnek – nyomatékosította.

Korhecz elmondta még, hogy a rendelkezések egyötödénél nem alakult ki konszenzus, erről majd a vajdasági képviselőház dönt. Az új alapdokumentumot június 6-ig kell elfogadnia az újvidéki és belgrádi parlamentnek is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.