Kulcsfontosságú lehet az eredmény

Szenátusi választást tartottak Thaiföldön

Szenátusi választásokat tartottak vasárnap Thaiföldön, dacára a nem szűnő belpolitikai válságnak és a tüntetéseknek - a voksolás eredménye kulcsfontosságú lehet a kormányfő számára, mivel a szenátusnak hatalmában állna eltávolítani őt, amennyiben az ellene indított jogi eljárás sikerrel jár.

2014.03.30 15:34MTI
freedigitalphotos.net

A felsőház 150 tagú, közülük 77 szenátort választanak meg, a többi tag kinevezéssel kerül a testületbe egy hét "bölcs" alkotta bizottság döntése alapján. Az utóbbi személyek között van az alkotmánybíróság és a választási bizottság elnöke.

Az urnák vasárnapi lezárása után az állami média olyan becslést közölt, hogy a részvétel 50 százalék körüli volt. Míg a parlament felsőháza elvben pártatlan szerv, újjáválasztásának ezúttal szokatlanul nagy tétje van, mivel alsóház híján - amelynek február 2-i megválasztását érvénytelenítették a tüntetések miatt - most a szenátus testesíti meg az egész törvényhozást.

A politikai színtér fölötti uralomért versengő két tábor, Jinglak Sinavatra miniszterelnök kormányzó Puea Thai pártja és az ellenzéki Demokrata Párt megértette ezt. Az alsóházi választást megakadályozó tüntetők nem gátolták a szenátorok megválasztását, és az le is zajlott incidensek nélkül. Az ellenzékiek tudták ugyanis, hogy a szenátus 73 kinevezett tagja általában a Sinavatra-klán ellenfele.

Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, azzal vádolja Jinglak Sinavatrát, hogy 2006-ban megbuktatott bátyjának, az emigrációba vonult Thakszin Sinavatrának a bábja, s annak korrupciós politikáját folytatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.