Szedi áldozatait a denevér

Tilos megenni a denevért

Megtiltották a denevér árusítását és fogyasztását, hogy megállítsák a halálos ebolavírus terjedését Guineában. A betegségben már legalább 62-en haltak meg az országban.

2014.03.27 12:05MTI

Rene Lamah elmondta: a helyi csemegének számító denevért vélik az ország déli részén kitört ebolajárvány fő forrásának. A kórokozó 62 ember halálát okozta az országban, és a szomszédos Libériából és Sierra Leonéből is jelentettek gyanús eseteket - tudósított a BBC hírportálja.

Az ebola nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvaadási képessége, fellép az elvérzés veszélye és a betegség végzetessé válik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a fertőzöttek 25-90 százaléka hal bele a betegségbe attól függően, hogy a vírus melyik változatával került kapcsolatba. A tünetek egyebek között hányás, hasmenés, külső és belső vérzés.

A nyugat-afrikai országban a denevért gyakran fűszeres levesben főzik, a levest falusi boltok árulják, ahová a helyiek inni is járnak. A repülő emlőst másképp is elkészítik: tűz fölött szárítják. Nyugat- és Közép-Afrika egyes denevérfajairól úgy vélik, az ebola természetes hordozói, bár a betegség semmiféle tünete sem jelentkezik rajtuk.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi jótékonysági szervezet két karantént állított fel Guinea déli részén, hogy a járvány terjedését megakadályozza. A helyi hatóságok az egészségügyi világszervezettől (WHO) kapnak segítséget, üzeneteikkel az ország tévécsatornáin igyekeznek megnyugtatni az embereket.

A WHO szerint ebolafertőzés elsősorban Közép- és Nyugat-Afrikában, a trópusi esőerdők közelében, városoktól távol fekvő falvaiban fordul elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.