Tóásó-ügy

Az ENSZ is követeli Tóásó Előd szabadon engedését

A magyar férfit feltételesen szabadlábra kellett volna helyezni, ezenkívül az ellene elkövetett hatósági visszaélések miatt kárpótlás is megilletné. La Paz azonban figyelmen kívül hagyta az ENSZ munkacsoportjának véleményét.

2014.03.26 16:20MTI

Tóásó Előd szabadon engedésére és az úgynevezett terrorista ügy tisztázására szólította fel La Pazt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának bolíviai képviselője - ismertette szerdán honlapján az El Día című bolíviai napilap.

A tájékoztatás szerint Denis Racicot kedden La Pazban újságírók előtt emlékeztetett: a világszervezet már 2011-ben megállapította, hogy a bolíviai terrorista perben a vádlottak padján ülő, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd emberi jogai sérültek azáltal, hogy 2009-ben Bolíviában őrizetbe vették és ítélet nélkül azóta is fogva tartják. Racicot elmondta, hogy az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja a bolíviai kormánynak három évvel ezelőtt küldött közleményében kiemelte: az, hogy Tóásó Elődöt megfosztották szabadságától, sérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának több pontját is.

A világszervezet munkatársa hozzátette: az említett csoport szerint a magyar férfit feltételesen szabadlábra kellett volna helyezni, ezenkívül az ellene elkövetett hatósági visszaélések miatt kárpótlás is megilletné. La Paz azonban figyelmen kívül hagyta az ENSZ munkacsoportjának véleményét - jegyezte meg Racicot.

Tóásó Előd az egyik túlélője a bolíviai kommandósok 2009 április 16-án végrehajtott akciójának, amelynek keretében a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy állítólag Evo Morales meggyilkolására és a dél-amerikai ország erőszakos kettészakítására készülő terrorista sejten. A rajtaütés során életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok akkor Tóásó Előd mellett őrizetbe vették a másik túlélőt, a bolíviai-horvát Mario Tadicot is, akik az ügy további 36 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.