"Mindent bevetünk"

Újra keresik a maláj utasszállítót

Újrakezdték szerdán a Malaysia Airlines MH370-es járata utáni keresést az Indiai-óceán déli részének egyik távol eső területén, miután kedden a rossz időjárás miatt kénytelenek voltak egy nap szünetet tartani.

2014.03.26 10:14MTI
YouTube

"Mindent bevetünk, amink csak van" - mondta Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerdán a Nine Network televíziónak. "Ez az elképzelhető legelérhetetlenebb terület. Több ezer kilométerre van mindentől, a legközelebb azonban mégiscsak Ausztráliához van" - tette hozzá a kormányfő, utalva a kutatás nehézségeire.

A kérdéses terület az Indiai-óceán déli részén található, és mintegy 1,6 millió négyzetkilométert tesz ki. Az Egyesült Államok, Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland 12 repülőgépe és két hajója vesz részt a március 8-án eltűnt gép keresésében, amelytől azt remélik, hogy nemsokára kézzelfogható bizonyítékkal szolgálhat a repülőgép lezuhanásáról.

Az ausztrál tengerbiztonsági hatóság, amely Malajzia felhatalmazásával a déli területekre kiterjedő kutatóakciót vezeti, közzétette, hogy a szerdai keresés az ausztrál Perth városától mintegy kétezer kilométerre délnyugatra, egy 80 ezer négyzetkilométernyi részre korlátozódik.

A kutatásban részt vevő illetékesek kedden elmondták, hogy jelenleg versenyt futnak az idővel, ugyanis a Boeing 777-es típusú gép fekete dobozai még két hétig bocsátanak ki jeleket. Amennyiben addig nem bukkannak az utasszállító nyomára, örök rejtély maradhat, mi is történt a repülőgéppel.

Az utasszállító roncsainak és fekete dobozainak megtalálását nagyon nehezíti, hogy a vízmélység a hétezer métert is elérheti az Indiai-óceán kérdéses részén. David Ferreira oceanográfus a kutatás nehezítő körülményeire utalva hozzátette, hogy "többet tudunk a Hold felszínéről, mint az Indiai-óceán ezen részén elterülő tengerfenék domborzatáról".

Emellett az ausztrál meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy csütörtökön újra rosszabbra fordul az időjárás, mivel egy hidegfront halad majd át a kérdéses területen, ami villámlással, heves széllel és esőzéssel jár.

A kutatás eddigi eredménytelensége és a közreadott információk csekély mennyisége miatt elkeseredett hozzátartozók közül az MNH370-es járat egyik utasának apja szerdán panaszt emelt egy amerikai bíróságon a Boeing 777-es típusú utasszállítót gyártó és üzemeltető vállalatok ellen.

Kedden tüntetők százai, túlnyomórészt az eltűnt gép utasainak családtagjai vonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, követelve az utasszállítóval kapcsolatos pontos tájékoztatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.