Ukrán válság

Kirúgták az orosz professzort: a Krím annektálását az Anschlusshoz hasonlította

A munka törvénykönyvének egyik cikkére, méghozzá az "oktatási intézmény alkalmazásában álló személy amorális viselkedésére" hivatkozva mondtak fel neki.

2014.03.24 20:13MTI
Forrás: youtube.com

Andrej Zubov orosz történészprofesszor hétfőn közölte, hogy elbocsátották állásából, miután egy orosz lapban korábban olyan írása jelent meg, amelyben az Anschlusshoz hasonlította a Krím félsziget annektálását.

Az orosz külügyminisztérium neves egyeteme, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (IMO) professzoraként tevékenykedő Zubov elmondta, hogy a munka törvénykönyvének egyik cikkére, méghozzá az "oktatási intézmény alkalmazásában álló személy amorális viselkedésére" hivatkozva mondtak fel neki.

"Tulajdonképpen a politikai meggyőződésem miatti diszkriminációról van szó" - vélte Zubkov, és hozzátette: "Az IMO-nál eltöltött tizenkét évem alatt tömegével gyártottam az olyan cikkeket és nyilatkozatokat, amelyek nem a külügyminisztérium álláspontját tükrözik. És azokat elfogadták. De láthatóan változnak az idők."

Az IMO igazgatósága közleményben ítélte el Zubov "sértő történelmi párhuzamait, az Ukrajnát és a Krímet érintő nyilvános állásfoglalását, és Oroszország külpolitikájának felelőtlen bírálatát".

Március elsején "Már volt ilyen" címmel a Vedomosztyi című orosz napilapban jelent meg a történészprofesszor írása, amelyben Zubov a Krím akkor még csak tervbe vett Oroszországhoz csatolását az Anschluss-hoz, vagyis Ausztria 1938-as, náci Németország általi megszállásához hasonlította.

"Azon a ponton vagyunk, hogy egy új területet csatoljunk az Oroszországi Föderáció területéhez" - állapította meg cikkében az orosz szakértő. "A nemzetközi szerződések alkotta rendszer teljes lerombolásának, a gazdasági káosznak és a politikai diktatúrának a határán vagyunk" - tette hozzá Zubov.

A cikk megjelenése után szinte azonnal felröppent elbocsátásának híre, amit akkor még cáfolt az IMO vezetése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.