Legalább 98 áldozata van a tragédiának

Rengetegen odavesztek egy ugandai kompbalesetben

Elsüllyedt egy komphajó az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határát jelentő Albert-tavon szombaton, a tragédiában legalább 98-an meghaltak.

2014.03.24 16:13MTI
freedigitalphotos.net

"A hatóságok és a menekültek tájékoztatása alapján a szerencsétlenül járt komp 41 utasát sikerült kimenteni, de a helyszínen eddig 98 holttestet találtak - olvasható a menekültügyi szervezet hétfői közleményében, amely hozzáteszi, hogy az áldozatok többsége kongói menekült volt, s köztük sok gyermek is vízbe fulladt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a katasztrófa halálos áldozatainak száma tovább nőhet, mivel mintegy 250-en lehettek a komphajó fedélzetén. Az első, szombati értesülések még mindössze 19 halottról szóltak.

A túlélőket a világszervezet munkatársai az Albert-tótól délre fekvő Bundibugyo településen található központban látják el. Az Afrika központi részén fekvő tavakon hasonlóan veszélyes a hajózás, mint egy tengeren, a gyakorta rossz időjárási viszonyok miatt.

Emellett a fedélzeten nincsenek mentőmellények, a lakosság nagy része pedig nem tud úszni, így a balesetek gyakran végződnek súlyos tragédiával. A kongói hatóságok alig néhány nappal ezelőtt indítottak kampányt azért, hogy kötelezővé tegyék a mentőmellények meglétét minden, az országban közlekedő hajó fedélzetén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.