Bebizonyította elszántságát

Putyin "lenyűgözte az egész világot"

A jelek szerint e Krím gyorsabban csatlakozik Oroszországhoz a vártnál, Putyin pedig bizonyította elszántságát arra, hogy megvédi Oroszország érdekeit, s ezzel "lenyűgözte az egész világot".

2014.03.19 10:46MTI
MTI, archív

A kínai Global Times című lap utal rá, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió bejelentette az orosz vezetők és oligarchák elleni szankcióinak első körét, amin "az oroszok csak gúnyolódtak".

Hogy lesz-e az orosz gazdaságot sújtó második kör, amely óhatatlanul vissza is üt, megmutatja majd, mennyire eltökélt a Nyugat Oroszország elszigetelésére - véli a szerkesztőségi kommentár.

A szerző egyelőre bizonytalan afelől, hogy Putyin "provokatív" módon folytatja-e Kelet-Ukrajna befolyásolását, vagy "rugalmasságot" tanúsít. Mindenestre - szerinte - ettől függ majd a Putyin-rezsim és Moszkva stratégiai szándékainak nyugati megítélése.

A Global Times alapvetően úgy véli, a Nyugatot felkészületlenül érte az orosz elnök erőteljes ellenállása. Szerinte Oroszországot a hidegháború vége óta szorongatják nyugat felől, a két érdekszféra közötti stratégiai határ átrendeződött. A mára kialakult fejlemények, Putyin lépései a kínai lap megfogalmazásában "ellentámadásnak" minősülnek.

Mindazonáltal a szerkesztőségi szakértő úgy gondolja, Moszkva ereje korlátozott, nincs a háta mögött az egykori Szovjetunió jelentette háttér, sem a Varsói Szerződés. Amennyiben tehát a Nyugat elhúzódó konfrontációra rendezkedik be Moszkva ellen, Oroszországnak példátlan kihívásokkal kell számolnia.

A belső stabilitásnak Oroszországban nincsenek meg a hosszú távú garanciái - áll a cikkben. Megjegyzi, Putyinnak most erős a támogatottsága, s ezzel képes volt megleckéztetni a Nyugatot.

Ám a nacionalizmus csak ideig-óráig tarthatja össze a társadalmat, amikor viszont az emberek a saját bőrükön érzik a kemény válaszok hatását, a kormány egyre inkább veszíteni fog támogatottságából.

A Nyugatnak be kell látnia, hogy a Krímben csatát vesztett, itt az idő, hogy a felek párbeszédre váltsanak. A cikkíró szerint Moszkva érdeke, hogy hagyjon időt és teremtsen lehetőséget a Nyugat számára az "elegáns visszavonulásra", miközben maximálisan érvényesíti az orosz érdekeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.