A 14. leggazdagabb

Firtas ukrán oligarcha szerint letartóztatásának tisztán politikai okai vannak

A Bécsben a múlt héten őrizetbe vett Dmitro Firtas ukrán oligarcha szerint politikai okok állnak letartóztatása mögött.

2014.03.19 02:30MTI
freedigitalphotos.net

A 14. leggazdagabb ukrán nagyvállalkozó ezt a börtöncellájából küldött keddi nyilatkozatában állította. Véleménye szerint az, hogy nincs jelen Ukrajnában és különösen a Krímben, hozzájárul az ottani politikai és gazdasági helyzet destabilizálásához.

Firtast az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján, nemzetközi elfogatóparancsra, korrupciós vádak miatt fogták el múlt szerdán Bécsben, majd pénteken kiadatási őrizetbe vették.

Ezt a szökés veszélyével indokolta az osztrák bíróság, amely 125 millió euró óvadékot állapított meg. Az óvadék megfizetése esetén az őrizet felfüggeszthető. Firtasnak esküt kellett tennie, hogy ebben az esetben nem hagyja el Ausztria területét.

A 48 éves ukrán üzletember azt állítja, hogy letartóztatásának nincs alapja, és szilárd meggyőződése, hogy emögött "tisztán politikai motívumok állnak".

Az, hogy a krími magánszektor legnagyobb munkaadójaként nem lehet jelen Ukrajnában, véleménye szerint hozzájárul a politikai folyamat további destabilizálásához, komolyan veszélyeztet sok munkahelyet, és tönkre fogja tenni vállalkozásait - írta.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják Firtast. Mario Hejl, az osztrák szövetségi bűnügyi hatóság szóvivője közölte, hogy Firtas ügyében már 2006 óta nyomoz az FBI, és őrizetbe vételének nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz.

Firtas tagja volt a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök mögött álló Régiók Pártja parlamenti képviselőcsoportjának.

Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban, de voltak érdekeltségei a médiaüzletben és a bankszektorban is.

Szoros kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, társtulajdonosa a RoszUkrEnergo gázkereskedelmi közvetítő cégnek, amelynek 50 százaléka a Gazprom kezében van.

Az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.