Eltűnt utasszállító

Miért lehet kikapcsolni a repülő jeladóit?

A Malaysia Airlines Boeing 777-es utasszállítójának 10 nappal ezelőtti eltűnésének egyik rejtélye, hogy a jelek szerint valaki kikapcsolta a repülőgép és a földi irányítás közötti kommunikációt.

2014.03.18 11:54MTI
freedigitalphotos.net

Felmerülhet a kérdés: miért van egyáltalán lehetőség arra, hogy a pilótafülkében szándékosan megszakítsák az összeköttetést?

Az AP amerikai hírügynökség összeállítása szerint ritkán, de előfordulhat olyan eset, amikor a pilóta arra kényszerül, hogy kikapcsolja azt a kommunikációs csatornát, amelyen keresztül a légi irányítók azonosítani tudják a gépet, és követni tudják a helyzetét.

Abban az esetben például, ha a pilóta azt észleli, hogy a jeladó hibás adatokat ad, akkor dönthet úgy, hogy inkább letiltja a működését. Ha a berendezés zárlatos lesz - esetleg kigyullad - akkor a pilóta szintén arra kényszerül, hogy kikapcsolja azt, elkerülendő a tűzveszélyt.

A repülőgépeken két jeladó berendezés működik. A pilótafülkében két gomb van - egy a jobb, egy pedig a bal oldalon -, amelyekkel a berendezéseket irányítani lehet. Amikor az egyik jeladó be van kapcsolva, a másik általában készenléti módba van állítva.

Ha a pilóta ki akarja kapcsolni a jeladót, akkor a gombot többször is el kell fordítania, és le kell nyomnia. A másik jeladó nem lép automatikusan működésbe, ha az elsőt kikapcsolták.

Ross Aimer, a United Airlines amerikai légitársaság nyugalmazott pilótája elmondta: elképzelhető, hogy az egyik pilóta észrevétlenül ki tudja kapcsolni a jeladót, amikor a társa éppen nem néz arra. Ha ez akkor történik, amikor a gép éppen egy légi irányítóval kommunikál, akkor ő azonnal jelezni tudná, hogy elvesztették a radarjelet.

Viszont, ha éppen nincs kapcsolat a földi irányítással, akkor előfordulhat, hogy az egyik pilóta a másik tudomása nélkül ki tudja kapcsolni a jeladót. A világ pilótái azonban értetlenül állnak az előtt, hogy ha a malajziai gép esetében ez így volt, akkor mi oka volt az egyik vagy mindkét pilótának a jeladók kikapcsolására, ha egyáltalán szabad elhatározásukból tették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.