Aláírta

Putyin elismeri a Krím állam függetlenségét

Vlagyimir Putyin aláírta a Krímet független államként elismerő rendeletet hétfőn.Az orosz államfő sajtószolgálata korábban közölte, hogy Vlagyimir Putyin kedden a moszkvai Kreml György-termében soron kívüli beszédet.

2014.03.17 19:45MTI
MTI

Az elnöki rendelet értelmében "figyelembe véve a Krím népeinek akaratnyilvánítását a 2014. március 16-án tartott referendumon" Oroszország szuverén és független államként ismeri el a Krími Köztársaságot, amelyen belül Szevasztopol város különleges jogállással rendelkezik.

A rendelet aláírásának napjától hatályos.

Az orosz államfő sajtószolgálata korábban közölte, hogy Vlagyimir Putyin kedden a moszkvai Kreml György-termében soron kívüli beszédet intéz a parlament mindkét házához a Krím félszigetnek és Szevasztopol városának az Oroszországi Föderációhoz csatlakozása iránti kérelmével kapcsolatban.

A Kreml honlapján elhelyezett rendelet az első lépésnek tűnik a Krímnek az Oroszországi Föderációba történő integrációja felé. Az orosz katonák által több mint két hete elfoglalt félszigeten vasárnap az új kijevi ukrán hatalom és a nemzetközi közösség által törvénytelennek tekintett népszavazást tartottak. A szavazók csaknem 100 százaléka megszavazta az Oroszországhoz történő csatlakozást. A krími parlament hétfőn függetlenségi nyilatkozatot fogadott el, szuverén államnak nyilvánítva a Krími Köztársaságot, egyben azzal a kéréssel fordulva Oroszországhoz, hogy új jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.