Újabb robbantásos merényletek, halottak

Pakisztánban sajnos nem sok minden változik

Sok áldozatot követelő robbantásos merényleteket követtek el pénteken Pakisztán két városában is, miközben a kormány és a tálibok vezetői egy tartós fegyverszünet létrehozásán fáradoznak.

2014.03.14 14:24MTI
freedigitalphotos.net

A délnyugati Beludzsisztán tartomány székhelye, Kvetta belvárosában egy félkatonai szervezet konvoja ellen intéztek ismeretlenek pokolgépes támadást, amelyben legkevesebb tíz ember életét vesztette, s harmincegyen megsebesültek.

Rendvédelmi források szerint a sebesültek közül nyolcnak az állapota válságos. Az Iránnal és Afganisztánnal határos Beludzsisztán az ország gáziparának szíve, ahol fegyveres szakadárok mintegy tíz éve harcolnak a rendfenntartó erők és a központi hatalmat jelképező olyan stratégiai létesítmények ellen, mint a gázvezetékek vagy a vasút.

Ugyancsak gyakoriak a szunnita radikálisok által elkövetett terrortámadások a lakosság mintegy húsz százalékát kitevő síita kisebbség ellen. Az északi Pesavar városában öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy rendőröket szállító busz mellett.

Feiszal Kamrán rendőrfőnök szerint a rendvédelmi erők a mecsetekben tartott pénteki imákat biztosítani érkeztek a helyszínre. "A rendőrök sértetlenek maradtak, de ártatlan emberek életüket vesztették, illetve megsebesültek" - mondta Kamrán.

A támadó a járókelők közül legkevesebb kilencet rántott magával a halálba, s vagy harminc embert megsebesített. A robbantások olyan időszakban történtek, amikor Navaz Saríf miniszterelnök és a pakisztáni tálibok vezetői hosszú távú fegyverszüneti megállapodással próbálnak véget vetni az évek óta tartó vérengzésnek.

Miközben a bűntetteket mindeddig senki sem vállalta magára, egyre erősebb az a látszat, hogy a tálibok központi parancsnoksága nem ura a helyzetnek, és nincs hatalma a szétzilált országban működő számos fegyveres csoport felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.