Ukrán válság

Kirúgták az orosz hírportál vezérigazgatóját is, 39 munkatársa vele ment

Menesztették a népszerű és eddig függetlennek tartott vezérigazgatóját is. Vele együtt csütörtökön 40 munkatársa felmondott, miután a tulajdonos az előző napon váratlanul leváltotta az orosz hírportál főszerkesztőjét.

2014.03.13 19:54MTI

Julia Minder, a népszerű portál vezérigazgatója és egyben a tulajdonosi cég, az Afisa-Rambler-SUP vezérigazgató-helyettese volt. Azt nyilatkozta, hogy a cég részvényese hozta meg a döntést a menesztéséről. Minder, aki alapítása, 1999 óta dolgozott a hírportálnál, előző nap azt mondta, hogy sokkhatásként érte kollégája, Galina Timcsenko főszerkesztő leváltása.

A lenta.ru 39 felmondott munkatársa között van 32 újságíró, és mind az öt fotószerkesztő. A politikai elemzők, és a különtudósítók is úgy döntöttek, hogy elhagyják a hírportált.

A többségnek március 24-ig még el kell látnia a feladatát, de a maradók sem akarnak az új vezetéssel együtt dolgozni. A tulajdonos Alekszej Goreszlavszkijt, a Vzgljad.ru nevű Kreml-barát hírportál korábbi vezetőjét nevezték ki új főszerkesztőnek.

A lenta.ru-nál összesen 84 munkatárs dolgozott, 55-en újságírók és szerkesztők. A szerkesztőség 69 munkatársa szerdán azonnal a lenta.ru portálján elhelyezett nyilatkozatban tiltakozott a főszerkesztő menesztése ellen, azt nyílt politikai nyomásgyakorlásnak nevezve.

Alekszandr Mamut, a portál anyacége, az Afisa-Rambler-SUP vezetője nem indokolta Galina Timcsenkó menesztését és azt sem tudni, miért szabadult meg a vezérigazgatójától.

A feltételezések szerint Timcsenkónak amiatt kellett távoznia a főszerkesztői székből, hogy a lenta.ru az ukrán Jobboldali Szektor kijevi vezetőjével készített interjút, és abban egy utalást is közölt a radikális szervezet Oroszországban büntetőeljárás alatt álló vezetőjének, Dmitro Jarosnak a nyilatkozatára. Jaros őrizetbe vételét szerdán rendelte el egy moszkvai kerületi bíróság.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint az orosz állami kommunikációs és távközlési felügyelet a Jobboldali Szektor vezetőivel közölt anyag, illetve az arra való utalás okán "szélsőséges anyagok terjesztése miatt" figyelmeztette a lenta.ru-t.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.