Dmitrij F.

Őrizetbe vettek egy ukrán oligarchát Bécsben

Az üzletembert testőrök kísérték, de elfogása incidens nélkül történt.

2014.03.13 14:45MTI

Őrizetbe vettek az osztrák hatóságok Bécsben egy ukrán oligarchát az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján - közölte az FBI csütörtökön.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert, akit csak Dmitrij F.-ként azonosítottak. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint egyértelműen Dmitrij Firtasról (ukránul Dmitro Firtas), Ukrajna egyik legvagyonosabb emberéről van szó, aki egyebek mellett a földgázüzletben érdekelt.

Mario Hejl, az osztrák szövetségi bűnügyi hatóság szóvivője közölte, hogy Firtas ügyében már 2006 óta nyomoz az FBI, őrizetbe vételének nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz.

Firtast szerda este fogták el az utcán, egyik vállalatának székhelye közelében. Az üzletembert testőrök kísérték, de elfogása incidens nélkül történt - közölte Hejl.

Dmitrij Firtas a Group DF holding tulajdonosa, 673 millió dolláros vagyonával (körülbelül 154 milliárd forint) a 14. leggazdagabb ember Ukrajnában. Tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártjának parlamenti képviselőcsoportjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.