Mit végzett?

Egy éve van hatalmon Hszi Csin-ping kínai elnök

Társadalmi és gazdasági reformok beindítására, nagyszabású kampányok kivitelezésére és politikai hatalmának megszilárdítására fordította regnálásának első évét Hszi Csin-ping kínai elnök, aki számos téren új utakon jár elődjeihez képest.

2014.03.13 10:01MTI
MTI

Az idén 61 éves, mérnök végzettségű Hszit már beiktatása előtt is a kínai "reform és nyitás" atyjához, Teng Hsziao-pinghez hasonlították. Liberális reformer, aki a leköszönt Hu Csin-taóval éles ellentétben keménykezű, képes arra, hogy arcot adjon a kínai vezetésnek - hangzott a kínai és nemzetközi politikai elemzők túlnyomó többségének prognózisa egy évvel ezelőtt.

Hszi reformer voltát és keményvonalasságát az elemzők azóta sem vonják kétségbe, liberalizmusát illetően ugyanakkor sokszor csalódottságuknak adnak hangot. Hszi a várakozásokat többször is egyértelműen lehűtötte, így politikustársai előtt többször is a kommunista ideológia, a marxizmus-leninizmus, a Mao Ce-tung-i gondolatok és Teng Hsziao-ping elméletének fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, s úgy fogalmazott: csak a szocializmus mentheti meg Kínát.

A jelentősebb politikai reformokat az is kizárja, hogy az új kínai vezetés prioritása - az előzőekhez képest - a társadalmi rend, a politikai stabilitás és a folytonosság fenntartása. Hszi már pártfőtitkárrá való kinevezését követően, 2012 végén nagyszabású kampányt hirdetett az állami hivatalok megítélésének javítására, valamint a társadalom vezetésbe vetett bizalmának növelésére.

Az elnök első évéhez a kínai emberek főként ezeket a kampányokat kapcsolják. A törekvések középpontjába a hivatali korrupció letörése került, melynek következtében már tavaly mintegy 15 tartományi rangú és több száz magas beosztású hivatalnok volt kénytelen posztjáról távozni.

Listájukon többek közt a korábbi vasútügyi miniszter, Liu Csi-csün, és az elmúlt évtizedek leghangosabb politikai botrányát kavaró egykori csungkingi pártvezér, Po Hszi-laj is szerepelnek. Vaskezűségének bizonyítékaként Hszi többször hangsúlyozta: a felelősségre vonás alól senki, semmilyen rangban nem jelent kivételt.

Az elmúlt év során átfogó kampány indult a takarékosság fokozására, a formalitások letörésére és a bürokrácia visszaszorítására is.

A hivatalnokok "kötelező szerénysége" többlépcsős szigorítás eredményeként mára a fogadások menüjétől kezdve a testőrök számának korlátozásáig számos területre kiterjed, a luxus szinte szitokszóvá vált állami körökben. Komoly reformokat hirdetett meg az új kormány a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának tavaly novemberi, harmadik plénumán.

Bejelentették többek közt az egykepolitikaként ismert családtervezési rendelkezések fellazítását, a lakóhely-regisztrációs rendszernek az urbanizáció felgyorsítását segítő változásait, az egészségügyi és nyugdíjrendszer fokozott liberalizációját az elöregedő lakosság problémájának kezelésére, az igazságszolgáltatási rendszer reformját.

Ezek a változások alapvetően szükségesek a kínai társadalom egészséges fejlődéséhez, de kivitelezésüket a korábbi döntéshozók éveken át halasztották.

Hszi Csin-ping az internetes pletykák letörésére is kampányt hirdetett, célja, hogy megregulázza a már a 600 milliósnál is nagyobb online-közösséget. Meghirdetése óta a hatóságok több ezer honlapot zártak be, tucatnyi "véleményvezért" hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogját függesztették fel.

A pletykálódók büntetése is szigorodott: hazugságok terjesztéséért már többéves börtön is kiszabható. A szigorítások a káros információk kezelésén túl a cenzúra fokozásának, a nyilvános véleménynyilvánítás korlátozásának is újabb eszközeként szolgálnak, ezért Hszi médiapolitikáját számos alkalommal éri bírálat.

Hogy a kormány milyen mértékben kezeli kiemelt helyen a kérdést, az is jól mutatja, hogy az elnök személyesen vezeti az új állami testületet, amelyet az internetbiztonság és információs technológia fejlődésének kezelésére ez év elején hoztak létre. Hszi nemcsak elnökként tölt be fontos irányító posztot.

Államelnöki voltából fakadóan ő a kommunista párt központi katonai bizottságának vezetője, és - a legfőbb politikai és katonai posztok mellett - az év elején a gazdasági reformok lebonyolításáért felelős bizottság irányítása is az ő kezébe került.

Ez azért is meglepő, mert a szokásjog szerint azt Li Ko-csiang miniszterelnöknek kellett volna megkapnia. A lépés előrevetíti, hogy a kormányfőre a jövőben a "háttérember" szerepe vár.

A politikai elemzők szerint Hszi hatalmának további megszilárdítása várható, és ennek révén Hszi Csin-ping kétséget kizáróan az elmúlt évtizedek legkarakteresebb kínai elnökévé válhat. A politikus várhatóan minden korábbinál erőteljesebben kiáll majd a meghirdetett reformok végrehajtása mellett, azok sikere vagy sikertelensége ugyanis saját presztízsét is befolyásolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.