Ukrán válság

Készül az oroszokat sújtó vagyonbefagyasztás

A konkrét lista még nem készült el azok neveivel, akik felkerülnének a szankciós listára, ám nagyon valószínű, hogy hétfői tanácskozásukon az uniós külügyminiszterek már erről is dönteni fognak majd.

2014.03.12 18:54ma.hu
Forrás: MTI

A tagállamok képviselői elfogadták szerdán azt a szankciós keretet, amelynek alapján célzott intézkedéseket, vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat vezethet be az Európai Unió azokkal szemben, akik felelősek Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megsértéséért - erősítette meg egy diplomáciai forrás az MTI-nek.

A név nélkül nyilatkozó diplomata elmondta, hogy a konkrét lista még nem készült el azok neveivel, akik felkerülnének a szankciós listára, ám nagyon valószínű, hogy hétfői tanácskozásukon az uniós külügyminiszterek már erről is dönteni fognak majd, ha addig nem javul a helyzet, és Oroszország nem tesz lépéseket a konfliktus enyhítése érdekében.

A neve elhallgatását kérő forrás azt is elárulta, hogy a tagállamok diplomatái egybehangzóan úgy értékelték, hogy ami jelenleg a Krímben történik, az korántsem nevezhető a feszültség enyhítésének, ahogyan ez a követelés az utóbbi hetekben Moszkvával szemben megfogalmazódott, sokkal inkább az orosz jelenlét konszolidációja tapasztalható.

Múlt heti rendkívüli csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam- és kormányfői úgy döntöttek, három lépcsőben helyeznek kilátásba büntetőintézkedéseket Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni fellépés miatt. Első lépésként azonnal felfüggesztették Oroszországgal a vízumkönnyítésről és az új partnerségi megállapodásról szóló tárgyalásokat. Emellett kimondták, hogy ha a békés, tárgyalásos rendezés érdekében a következő napokban nem történnek érdemi lépések, akkor második lépésként célzott beutazási tilalom bevezetése és vagyonbefagyasztás is napirendre kerülhet, és a következő EU-orosz csúcstalálkozót is lemondhatják. Harmadik lépésként az állam- és kormányfők széles körű gazdasági, kereskedelmi szankciók bevezetését vetítették előre abban az esetben, ha az oroszok további lépéseket tesznek a helyzet destabilizálása felé.

Barack Obama elnök utasítására John Kerry amerikai külügyminiszter Londonba utazik, hogy ott pénteken megbeszélést folytasson az ukrajnai válságról Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével.

Ezt Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő közölte szerdán Washingtonban.

A tájékoztatás szerint Kerry meg fogja erősíteni az Egyesült Államoknak az Ukrajna szuverenitása, egysége, területi sérthetetlensége, valamint az ukrán nép azon joga iránti megingathatatlan támogatását, hogy Oroszország külső beavatkozása vagy provokációja nélkül határozhassa meg a saját sorsát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.