Közel sem teljes még a kép

Terroristák végeztek az eltűnt maláj géppel?

Lopott útlevelek, titokzatos férfiak - az Interpol most tiszta vizet önt a pohárba.

2014.03.11 14:25MTI

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy terrorcselekmény történt a Malaysia Airlines malajziai légitársaság szombaton eltűnt utasszállító repülőgépén - közölte Ronald Noble, az Interpol főtitkára kedden.

"Minél több információhoz jutunk, annál inkább hajlunk arra a konklúzióra, hogy nem terrorcselekmény történt" - mondta Noble Lyonban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Interpol kedden közzétette két iráni férfi fotóját, akik lopott osztrák, illetve olasz útlevéllel szálltak fel az eltűnt Boeing 777-es gépre Kuala Lumpurban. Noble szerint a két, 19, illetve 28 éves férfi iráni útlevéllel Dohából érkezett a maláj fővárosba, ott juthattak hozzá a lopott úti okmányokhoz.

Korábban felmerült, hogy a lopott útlevelekkel a kilétüket ezúton eltitkolni próbáló terroristák szállhattak fel a gépre, és később felrobbanthatták azt.

A thaiföldi rendőrség korábban közölte, hogy a két férfi valószínűleg nem terrorista, hanem menedékkérő volt. Egyikük Németországba tartott, ahol édesanyja él, a másikuk pedig Koppenhágába utazott volna tovább. Noble szerint az is felmerült, hogy az irániak embercsempészektől szerezték a lopott útleveleket.

Az Interpol az irániak kilétének nyilvánosságra hozásától azt reméli, hogy családtagjaik kapcsolatba lépnek majd a hatóságokkal, és új információkkal fognak szolgálni a nyomozáshoz.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgép helyi idős szerint szombat hajnalban, a felszállás után két órával tűnt el, fedélzetén 227 utassal és 12 fős személyzettel. Több ország összesen 34 repülőgépe és 40 hajója keresi a Boeing 777-200-as utasszállító roncsait a Dél-kínai-tenger felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.