Hidegháború 2.0?

Az amerikaiak többsége helyesli az Oroszország elleni szankciókat

A felmérésbe bevontaknak csak a 28 százaléka vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államok számára vezető prioritás a béke és a biztonság fenntartása a világon.

2014.03.10 21:46MTI

Az amerikaiak 59 százaléka helyesli az ukrajnai intervenció miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókat, de a többség nem támogatja a Moszkvával szembeni határozottabb fellépést - derült ki a CNN amerikai hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet felmérésének hétfőn nyilvánosságra hozott eredményeiből.

Az Ukrajnának nyújtandó gazdasági támogatásról ugyanakkor már csak 46, a jaltai G8-csúcs esetleges törléséről 40, a Kijevnek nyújtandó katonai támogatás gondolatáról 23, az esetleges amerikai légicsapásokról 17, az amerikai szárazföldi erők bevetéséről pedig 12 százalék foglalt helyeslően állást. A felmérésbe bevontaknak csak a 28 százaléka vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államok számára vezető prioritás a béke és a biztonság fenntartása a világon. Csaknem 70 százalék szerint Washingtonnak ezt odahaza kell biztosítania.

Az ukrán válság az amerikaiak 42 százalékában kelt valamennyire aggodalmat, ugyanakkor minden tíz megkérdezett közül csak három táplál komoly aggályt. Az eredmény hasonlít az amerikaiaknak a líbiai vagy a szíriai konfliktushoz való viszonyulására. Mindössze 6 százalék vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államoknak válsággal kell szembenéznie, ha a Krím félsziget Oroszország részévé válik, és a megkérdezetteknek csak mintegy negyede érzi úgy, hogy nagyobb problémákra kell számítani, ha ez megtörténik. Az amerikaiak több mint fele szerint krízis vagy nagyobb válság akkor várható, ha a helyzet elmérgesedik és Oroszország Ukrajna más területeire is csapatokat küld majd.

A válaszadók 48 százaléka elégedett azzal, ahogy az elnök az ukrajnai krízissel kapcsolatban fellép, 43 százalékuk nem, 9 százalék pedig bizonytalan. Barack Obamának a válságkezeléssel kapcsolatos mutatói jobbak, mint az általános teljesítményének megítélése. A megkérdezetteknek csak a 43 százaléka vélekedett úgy, hogy az elnök jól végzi a dolgát, 53 százalék pedig elégedetlen vele. Novemberben és decemberben Obama támogatottsága 41 százalékon állt. A telefonos felmérést egy 801 fős mintán végezték el, a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 3,5 százalékpont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.