Hétvégén visszanyerték szabadságukat

Jól bántak az elrabolt apácákkal

Jól bántak az iszlám szélsőségesek azzal a 13 apácával, akit négy hónappal ezelőtt túszul ejtettek Szíriában, és akik a kormányerők és a lázadók közötti fogolycsere eredményeként a hét végén visszanyerték szabadságukat.

2014.03.10 16:49MTI
freedigitalphotos.net

A görög ortodox apácák hétfőn Damaszkuszba érkeztek és beszámoltak rabságuk körülményeiről.

Azt, hogy jól bántak velük fogva tartóik - az an-Núszra Front emberei -, tanúsítja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető csoport által nyilvánosságra hozott videofelvétel is, amelyen az látható, amint egy álarcos fegyveres az egyik idős asszonyt a rájuk várakozó autóhoz segíti.

A felvétel eredetinek tűnik, és összhangban van az Associated Press amerikai hírügynökség tudósításával. A videó tanúsága szerint a nővérek és az álarcos túszejtők közötti búcsúzkodáskor a párbeszéd meglepően bizalmas hangnemben zajlott.

"Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettem önöket és, ha Isten is úgy akarja, remélem kapcsolatban maradunk. Kérem, adják át üdvözletem a családjuknak és remélem, biztonságban megérkeznek" - mondta az egyik lázadó az apácáknak, amikor elváltak.

Bár a jelek szerint ez esetben a szélsőséges iszlámisták jól bántak a nővérekkel, elrablásuk ténye félelemmel tölti el a polgárháború sújtotta országban élő keresztényeket, akik attól tartanak, hogy szélsőséges iszlámisták célpontjaivá válhatnak.

Ráadásul nem minden elrabolt sorsa ismert. Gregoriosz Johanna Ibráhim szír ortodox püspököt és Bulosz Jazigi (Pál) görög ortodox aleppói érseket például még áprilisban rabolták el fegyveresek, miután a főpapok humanitárius munkájukból hazafelé tartottak.

Róluk azóta sem hallani semmit. Ellenzéki aktivisták szerint apácákért cserébe százötven női rabot engedett el a damaszkuszi kormány.

Az alkut a hagyományosan az ellenzéki erőket támogató Katar közvetítésével sikerült tető alá hozni. A felkelők tavaly decemberben hatoltak be a Maalúla városközpontjában lévő Mar Takla (Szent Tekla) kolostorba, és hurcolták el onnan a szomszédos Jabrúd városba a tizenhárom szíriai és libanoni apácát, köztük a zárda elöljáróját is.

A lázadók meggyaláztak és kifosztottak több templomot is, és vaktában lövöldöztek az utcán, hogy megfélemlítsék a városban élő keresztényeket.

A Damaszkusztól 55 kilométerre északra fekvő Maalúla az egyik legjelentősebb keresztény város Szíriában. A település ötezer lakosának többsége görög katolikus. A helybeliek arámi nyelven beszélnek - ez annak az ősi nyelvnek a változata, amelyen Jézus Krisztus is szólt híveihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.