Autonómia

Keménykednek a krímiek: nem ismerik el a kinevezett biztonsági vezetőt

"Az úgynevezett 'ügyvivő' ukrán elnök, Olekszandr Turcsinov törvényellenesesen járt el, amikor rendelettel kinevezte Abszaljamovot az SZBU krími főosztályának élére".

2014.03.10 10:17MTI
Forrás: youtube.com

Nem ismeri el a krími parlament Oleh Abszaljamov kinevezését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) krími részlegének élére - jelentette hétfőn az UNIAN hírügynökség a parlament sajtóosztályára hivatkozva.

"A Krím nem egyszer nyilvánította ki, hogy az újsütetű ukrajnai álhatóságok által alkotmányellenesen elfogadott lépéseknek a Krími Autonóm Köztársaság területén nincsen jogi érvényük. Az úgynevezett 'ügyvivő' ukrán elnök, Olekszandr Turcsinov törvényellenesesen járt el, amikor rendelettel kinevezte Abszaljamovot az SZBU krími főosztályának élére"- áll a krími parlament sajtóosztályának közleményében.

A közlemény emlékeztet, hogy a parlament március 6-án "határozatot fogadott el a Krími Autonóm Köztársaság végrehajtó szervei rendszerének és szerkezetének átalakításáról", és létrehozták a Krími Autonóm Köztársaság Biztonsági Szolgálatát, amelynek élére a krími miniszterelnök - "a krími alkotmánynak és a krími parlament házszabályának megfelelően" - a múlt csütörtökön Petro Zimát nevezte ki.

Olekszandr Turcsinov szombaton írta alá a kinevezésről szóló rendeletet.

Az UNIAN hírügynökség közben arról is hírt adott, hogy a krími Bahcsiszerájban vasárnap délután oroszbarát önkéntesek elrabolták a helyi ukrán laktanya parancsnokát, Volodimir Szadovnyik alezredest. Oroszbarát aktivisták csoportja délután öt óra tájban erőszakkal egy gépkocsiba tuszkolta a laktanyába visszatérő alezredest, és ismeretlen irányba távozott vele. A parancsnokot utoljára az Orosz Egység párt bahcsiszeráji irodájában látták, de amikor az ukrán katonák felkeresték a pártirodát, hogy követeljék Szadovnyik elengedését, közölték velük, hogy az alezredes nincs ott - jelentette a Szabadság Rádió (a Szabad Európa ukrán adása) krími katonai forrásokra hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.