A vietnamiak szerint

Tengerbe zuhant egy utasszállító repülőgép

A Malaysia Airlines légitársaság elvesztette a kapcsolatot egy utasszállító géppel, amely fedélzetén 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott.

2014.03.08 08:05MTI

A Boeing 777-200-as típusú gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, amikor szombat hajnalban, mintegy két órával a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. A gép ekkor Vietnam légterében volt, vagyis nem lépett Kína légterébe, és nem is vette fel a kapcsolatot a kínai légi irányítással. A kínai polgári légi forgalmi hatóság (CAAC) közlése szerint amikor megszakadt vele a kapcsolat, Ho Si Minh-város légi irányítói által felügyelt légtérben tartózkodott.

A Malaysia Airlines hosszú órákkal a gép eltűnése után tartott sajtótájékoztatót, és a malajziai Kota Bharu várósától mintegy 220 kilométerre keletre jelölte meg az a helyet, ahol a gép eltűnt a radarképernyőkről. A gép ekkor mintegy 11,5 kilométer magasságban repült. A CNN közlése szerint az eltűnés idején a térségben nem voltak szélsőséges időjárási viszonyok.

A gép útjának egy részét a Dél-kínai-tenger felett kellett, hogy megtegye. A kínai állami tévé közlése szerint egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy repülőgép zuhant volna le a kínai felségvizeken.

A malajziai, a vietnami és a kínai hatóságok is keresik az eltűnt gépet. Kína két hajót küldött a térségbe.

A mentésben részt vevő vietnami kutatócsoport egyik illetékese közölte, hogy gép által leadott jelet észleltek, amely a legdélebbi vietnami tartománytól, Ca Mautól mintegy 220 kilométere délnyugatra fekvő térségből érkezett. Nem sokkal később azonban a Reuters és Hszinhua hírügynökség is megszólaltatta Pham Hient, a vietnami kutatóközpont vezetőjét, aki ezt határozottan cáfolta, mondván, nincs is olyan berendezésük, amellyel meg tudnák határozni a leadott jel forrásának hollétét.

A légitársaság közlése szerint 14 ország állampolgára - köztük két gyerek - utazott a gépen: a legtöbben, 153-an kínaiak, 38-an malajziaiak, 12-en indonéziaiak, 7-en ausztrálok, illetve még amerikai, francia, új-zélandi, kanadai, tajvani, ukrán, orosz, olasz, holland és osztrák állampolgárok voltak a fedélzeten. Ebből egyértelműen az következik, hogy magyar állampolgárok nincsenek a bajba került repülőn.

Amióta 1995-ben levegőbe emelkedtek a Boeing 777-esek, nem történt velük baleset, egészen tavaly nyárig, amikor egy ugyanilyen gép lezuhant landoláskor San Franciscóban. Az Asiana Airlines légitársaság gépének három utasa halt meg.

A CNN amerikai hírtelevízió által megszólaltatott szakértők szerint a Boeing 777-200 biztonságos és rendkívül korszerű, erősen "automatizált" gép, amelyet nagyon jól ismernek a malajziai pilóták. A malajziai légitársaság száz gépéből 15 Boeing 777-es. A CNN-nek nyilatkozó szakértők többször hangsúlyozták, hogy a Malaysia Airlines megbízható légitársaság, tulajdonában lévő gépeivel nagyon ritkán adódnak gondok. A gépet ráadásul tapasztalt pilóta vezette, aki már több mint 18 ezer órát volt a levegőben, és 1981 óta áll a maláj légitársaság alkalmazásában.

A Boeing eddig összesen 88 ilyen gépet adott el világszerte.

Friss
A vietnami Tho Chu sziget közelében a tengerbe zuhant a malajziai légitársaság fél napja eltűnt utasszállító repülőgépe - közölte a vietnami állami média szombaton, az indokínai ország hadiflottájára hivatkozva.

A fedélzetén 227 utassal és 12 tagú személyzettel Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as géppel helyi idő szerint szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mintegy két órával azután, hogy felszállt a malajziai fővárosból.

Tho Chu szigete, amelynek közelében a Malaysia Airlines a tengerbe zuhanhatott, a Thai (Sziámi)-öbölben fekszik, a dél-vietnami Ca Mau városától mintegy kétszáz kilométerre nyugatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.