Nem tudnak bejutni Krímbe

Megint nem járt sikerrel az EBESZ

Ismét feltartóztattak pénteken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött misszióját a Krím félszigetre.

2014.03.07 15:51MTI
MTI, archív

Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatási főosztályának igazgatója elmondta: az EBESZ megfigyelői pénteken ismét megpróbáltak bejutni a Krímbe, de délutánig még nem engedték át őket a fegyveresek által őrzött ellenőrző ponton.

Csongar település közelében a megfigyelőket szállító két gépkocsit és az őket kísérő mintegy ötven ukrán civil autót megállította egy tucatnyi nem azonosítható egyenruhát viselő fegyveres, akik az új krími vezetőség engedélyéhez kötik az EBESZ-misszió beengedését.

A március 5-től 12-ig tartó küldetésben 22 ország 42 képviselője vesz részt. Feladatuk, hogy az EBESZ Bécsi Dokumentuma alapján eljárva ellenőrizzék az ukrán katonai objektumokat.

A dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt.

A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.