Ukrán válság

A törököket a krími tatárok sorsa tölti el aggodalommal

A hét végén Törökországban élő tatárok tüntettek Ankarában, Isztambulban és a közép-törökországi Konya városban, hogy elítéljék az oroszok krími beavatkozását. "Nem Oroszországra, a Krím maradjon ukrán".

2014.03.03 10:45MTI
Forrás: youtube.com

Aggodalommal tölti el Törökországot a Krími Autonóm Köztársaságban élő török etnikumú tatár kisebbség sorsa, ezért Ankara "feszült figyelemmel" követi az ukrajnai fejleményeket - közölte hétfőn egy török kormányzati forrás.

Tárgyalásokat folytatunk az érintett felekkel annak érdekében, hogy ez a válság ne fajuljon fegyveres konfliktussá. Nem maradhatunk egyszerű szemlélői a krími eseményeknek - fejtette ki a forrás az AFP hírügynökségnek.

A hét végén Törökországban élő tatárok tüntettek Ankarában, Isztambulban és a közép-törökországi Konya városban, hogy elítéljék az oroszok krími beavatkozását. "Nem Oroszországra, a Krím maradjon ukrán" - skandálták a tiltakozók vasárnap Oroszország ankarai nagykövetsége előtt.

"Törökország minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy biztosítsa a Krími félsziget stabilitását egy egységes Ukrajnán belül" - jelentette ki Ahmet Davutoglu török külügyminiszter vasárnap. Az ankarai diplomácia vezetője hétfőn a tatár kisebbség képviselőivel tart megbeszélést. "Garantálni kell a tatárok jogait és létezését" - szögezte le Davutoglu egy tv-interjúban.

A török külügyminiszter szombaton ellátogatott Kijevbe, és emellett telefonon beszélt amerikai, német, francia és lengyel kollégájával is.

A Krím félsziget lakosságának 12 százaléka tatár, akik - Törökország népességének többségéhez hasonlóan - török etnikumúak, szunnita muszlim vallásúak. Törökország széles körű kulturális kapcsolatokat ápol a krími tatár közösséggel.

A Krím valaha az oszmán birodalom fennhatósága alatt állt. A terület a XVIII. század végén került orosz kézre, és ekkortól az - akkoriban még többségi - tatárok fokozatosan kivándorlásra kényszerültek és kisebbségbe szorultak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.