Egyre feszültebb a helyzet

Németországban a kettős állampolgárságon megy a vita

Németországban egyre feszültebb a viszony a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció pártjai között a kettős állampolgárság szabályainak tervezett változtatása körüli nézeteltérések miatt, a konzervatív CDU egyik vezetője szerint a szociáldemokrata párt (SPD) a koalíciós szerződés megszegésére készül, ami akár a kormányzati együttműködés végét is jelentheti.

2014.03.03 02:30MTI
freedigitalphotos.net

Amennyiben az SPD ragaszkodik a megállapodástól eltérő megoldáshoz, a kettős állampolgárság ügyében semmilyen reform nem történhet, és a "blokádért egyedül a szociáldemokratákat terheli majd a felelősség" - idézték vasárnapi német lapok Thomas Stroblt, a CDU elnökhelyettesét.

A jelenlegi szabályok alapján az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekeinek 18 és 23 éves kor között el kell dönteniük, hogy a német állampolgárságot vagy szüleik állampolgárságát választják.

A koalíciós szerződés szerint a választási kötelezettséget megszüntetik azoknak az esetében, akik Németországban nevelkedtek, így ők felvehetik mindkét állampolgárságot.

Az SPD viszont azt javasolja, hogy valamennyi Németországban született külföldi származású fiatalra vonatkozzon a választási kötelezettség megszüntetése, függetlenül attól, hogy hol nevelkedtek.

Az új javaslatot a felsőházban, a tartományokat képviselő Bundesratban kívánja előterjeszteni több SPD-s vezetésű tartomány. A párt elnöksége a koalíciós béke fenntartása céljából arra kérte a három tartományt - Schleswig-Holsteint, Rajna-Pfalzot és Baden-Würrtemberget, ahol az SPD a Zöldek mellett a koalíció kisebbik pártja -, hogy álljanak el a kezdeményezéstől, de a kérést elutasították.

A reformhoz a törvényhozás mindkét házának támogatása szükséges. Erre utalva Thomas Strobl hangsúlyozta, messzemenő következményekkel járhat, ha az SPD frakciója az alsóházban, a Bundestagban támogatja a "koalíciós szerződést felrúgó" felsőházi javaslatot, és akár a koalíció is szétszakadhat az ügy miatt.

Az állampolgársági kérdésekben illetékes belügyminisztérium CDU-s vezetője szerint azonban lehet találni mindenkinek megfelelő megoldást. Thomas de Maiziére egy vasárnapi rádióinterjúban ugyan felszólította az SPD-t a koalíciós szerződés betartására, de azt is elmondta, hogy a németországi neveltetés fogalmának meghatározásával kapcsolatban nyitott minden javaslatra.

Hozzátette, hogy az a definíció, amely a koalíciós szerződésből következik, az esetek 90 százalékát eleve lefedi, és a vita csupán a fennmaradó 10 százalékról szól. Ilyen eset lehet például egy török származású német mérnök, aki több évig dolgozott Dél-Amerikában egy német cégnek, és a gyerekei ebben az időszakban Peruban jártak iskolába - szemléltette a belügyminiszter. Németországnak a legutóbbi, 2012-es adatok szerint 16,3 millió bevándorló származású lakosa van, ez a teljes, nagyjából 80 milliós lakosság több mint 20 százaléka.

A 18 éven aluli gyermeket nevelő mintegy 8,1 millió német család közül 2,3 milliónál - vagyis a kiskorú gyereket nevelő családok közel egyharmadánál - legalább az egyik szülő bevándorló volt.

A kettős állampolgárság tilalmát jelentő választási kényszer eltörlése mindenekelőtt a nagyjából 3 milliós török származású közösségnek kedvez.

A szabály az uniós állampolgárokra nem vonatkozik, így például egy németországi magyar szabadon felveheti a német mellé a magyar állampolgárságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.