Szökésben az ex-elnök

Janukovics kiadatását fogja kérni az ukrán legfőbb ügyész

Az ukrán legfőbb ügyész Viktor Janukovics szökésben lévő volt elnök kiadatását fogja kérni, ha bebizonyosodik, hogy Oroszországban tartózkodik.

2014.02.28 13:29MTI
freedigitalphotos.net

A politikust tömeggyilkossággal gyanúsítják a kijevi tüntetőkkel szembeni, nyolcvan ember életét kioltó erőszakkal összefüggésben. A volt ukrán államfő pénteken hagyta el a fővárost, miután a tiltakozók teljes ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet.

Utoljára egy nappal később jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor egy televíziós interjúban azon véleményének adott hangot, hogy továbbra is ő Ukrajna törvényes elnöke, valamint államcsínynek minősítette elmozdítását és illegitimnek nevezte a parlament által hozott törvényeket.

Andrij Parubij, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács nemrégiben kinevezett titkára ezzel párhuzamosan azt mondta, hogy szükségállapot bevezetésének lehetőségét tanulmányozzák a Krím félszigeten kibontakozó válság megfékezése érdekében.

A tisztségviselő arra az újságírói kérdésre, hogy rendkívüli intézkedéseket vezetnek-e be, azt válaszolta: "a szükségállapot elrendelése is a lehetőségek között van".

Az Interfax orosz hírügynökség tudósítása szerint Parubij azt is hozzátette, hogy ha be is vezetnének szükségállapotot, az nem jelentené a hadsereg bevetését, mivel szerinte a meglévő rendfenntartó erők is kezelni tudják a válságot. "Más, hatékonyabb megoldásokat fogunk keresni a Krím félszigeti helyzet eszkalációjának megállítására" - mondta.

A tanács titkára Moszkvát vádolta azzal, hogy fegyvereseket vezényelt a fekete-tengeri területre, ahol a nap folyamán egy ismeretlen csoport tagjai elfoglaltak két repülőteret és ellenőrzőpontokat állítottak fel egy kulcsfontosságú közlekedési útvonalon.

Parubij elmondta, Ukrajna más részein sikerült megelőzniük a hasonló akciókat. Az ukrán jogszabályok értelmében a parlament rendelhet el szükségállapotot, legfeljebb két hónapra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.