A krími támasztponton kívül

Ukrajna agressziónak tekintetene minden orosz csapatmozgást a területén

Ukrajna agressziónak tekintene minden olyan orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a Fekete-tengeri hadiflotta krími támaszpontjának területén kívül hajtanának végre.

2014.02.27 10:01MTI
MTI, archív

Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő egyúttal figyelmeztette az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen. Turcsinov ezt azt követően jelentette ki a kijevi parlamentben, hogy ismeretlen, de magukat orosznak mondó egyenruhás fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozásának épületét Szimferopol városában, és Oroszország harckészültségbe helyezte vadászgépeit nyugati - ukrán határ menti - katonai körzetében.

"Felszólítom a Fekete-tengeri flotta katonai vezetőjét, hogy a (flotta) minden tagja maradjon a megállapodásban kijelölt területen belül. Katonai agressziónak fogunk tekintené bármiféle csapatmozgósítást - különösen a fegyveres katonákét - a (bázis) határain túl" - mondta Turcsinov.

A Krím félszigeten található Szevasztopolban van az orosz fekete-tengeri flotta fő támaszpontja. A bázis területét Moszkva egy korábbi megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra.

Az ukrán hatóságok korábban készültségbe helyezték a rendőrség teljes állományát a Szimferopolban történtekkel kapcsolatban. Ukrajnán belül a Krímben a legerősebb az Oroszországhoz kötődés hagyománya, a félsziget hivatalosan Oroszország része volt, amíg 60 évvel ezelőtt a moszkvai szovjet vezetés az ukrán köztársasághoz csatolta.

A krími lakosok két, egymással merőben szemben álló álláspontra helyezkedtek az ukrán válsággal kapcsolatban. Egy részük - elsősorban az oroszajkú többség - nem ismeri el az új kijevi vezetést, és azt akarja, hogy a Krím szakadjon el Ukrajnától. Mások - köztük a krími tatárok és az ukrán lakosság - Ukrajna területi egységének megőrzése mellett szállnak síkra, és azt mondják, hogy nem engedik meg a Krím elszakadását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.