Távollétükben

"Terrorista csoport" tagjait ítélték halálra Egyiptomban

Az ügyészség azzal vádolta őket, hogy tavaly támadásokat terveztek a Szuezi-csatornán közlekedő hajók, valamint épületek, keresztény civilek, külföldi turisták és rendőrök ellen.

2014.02.26 15:16MTI
Forrás: MTI

Halálra ítélt szerdán egy egyiptomi bíróság huszonöt embert, akik terrortámadásokra készültek a Szuezi-csatornán áthaladó hajók ellen - közölték bírósági források.

A kairói büntetőbíróság szerint a vádlottak - akiket távollétükben ítélték el - "terrorista csoportot" alkottak. A vádhatóság szerint az elítéltek rakétákat és robbanóeszközöket gyártottak, valamint automata fegyverekkel és nagy mennyiségű lőszerrel rendelkeztek. Az ügyészség azzal vádolta őket, hogy tavaly támadásokat terveztek a Szuezi-csatornán közlekedő hajók, valamint épületek, keresztény civilek, külföldi turisták és rendőrök ellen.

Összesen huszonhat ember ellen indítottak eljárást, egyikük azonban fiatalkorú, így ő mentesült a halálbüntetés alól.

Egyiptomban az iszlamista felkelők aktívabbá váltak azóta, hogy a hadsereg tavaly júliusban megdöntötte Mohamed Murszi elnök hatalmát. Az országban 2009 óta két héttel ezelőtt követtek el először terrortámadást turisták ellen. Egy öngyilkos merénylő egy harminchárom dél-koreai utast szállító buszban robbantotta fel magát az izraeli határátkelőtől mindössze 200 méterre, Taba városában. A támadásban négy turista és az egyiptomi sofőr lelte halálát.

Az egyiptomi kormány közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét, a Muzulmán Testvériséget tette felelőssé az országban elszaporodott erőszakos cselekményekért. A szervezetet már szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyvereseket képez ki és finanszíroz a Sínai-félszigeten. A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.