A gázszerződés jövője bizonytalan

Medvegyev kételkedik az ukrán hatalom törvényességében

Kételkedik az ukrán hatalom törvényességében az orosz kormányfő, aki hétfőn élesen bírálta egyes nyugati államok állásfoglalását, amelyek szerint a Kijevben létrejött új vezetés legitim.

2014.02.24 15:20MTI
MTI

Dmitrij Medvegyev érzékeltette, hogy az orosz-ukrán gázszerződés jövője is bizonytalan. "Egész sor ukrán hatalmi szerv törvényessége komoly kétségeket vált ki" - jelentette ki Dmitrij Medvegyev hétfőn Szocsiban.

"Keményen fogalmazva, jelenleg ott (Ukrajnában) nincs kivel tárgyalni" - fogalmazott a miniszterelnök, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. "Ha a Kijevben dulakodó fekete maszkos, Kalasnyikov géppisztolyokkal felszerelt embereket kormánynak lehet nevezni, akkor igen nehéz lesz ilyen kormánnyal együttműködnünk" - hangsúlyozta Medvegyev.

Később hozzátette, hogy amint Ukrajnában "normális, korszerű, törvényekre és alkotmányra épülő hatalom jelenik meg", Moszkvában készen állnak arra, hogy felújítsák vele a kapcsolatokat.

Az orosz kormányfő bírálta azokat a nyugati államokat, amelyek elismerik a jelenlegi ukrán hatalmat. Közölte, hogy "nem tudom, hogy ők milyen alkotmányt olvastak, milyen törvényeket, de nekem úgy tűnik, hogy ez valamiféle aberrált felfogást takar, amikor legitimnek tartanak valamit, ami lényegében lázadás".

Hozzátette, hogy ez az ő személyes véleménye. Dmitrij Medvegyev mindazonáltal hozzátette, hogy teljesíteni fogják az Oroszország és Ukrajna között létrejött, jogilag kötelező szerződéseket. "Mindent teljesíteni fogunk, amit aláírtunk" - mondta.

A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szomszédos országba menő földgáz árának jelentős csökkentéséről szóló megállapodásban határidőket szabtak meg. Azt hangoztatta, hogy a határidők lejártát követően a gázszállítási szerződés további teljesítése az ukrán partnerekkel való egyeztetés tárgya.

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz januárban írta alá a 2009-es megállapodást kiegészítő egyezséget, amely szerint Oroszország az év első negyedévében a korábbi átlagosan 400 dolláros ár helyett ezer köbméterenként 268,5 dollárért adja a földgázt Ukrajnának.

Moszkva ezen felül 15 milliárd dolláros pénzügyi segítséget ajánlott fel az akkor Viktor Janukovics vezette szomszédos országnak. Az orosz kormányfő arról is beszélt Szocsiban, az orosz nagykövet Kijevből való hazarendelése azt jelenti, hogy a Kreml számára nem érthető, mi zajlik Ukrajnában. "Azt is, hogy érdekeinket és állampolgáraink életét és egészségét veszély fenyegeti"- hangsúlyozta Medvegyev.

A moszkvai külügyminisztérium konzultációra rendelte haza Mihail Zubkov orosz nagykövetet "a helyzet súlyosbodása és annak minden részletre kiterjedő elemzésével kapcsolatban".. Dmitrij Medvegyev azt kijelentette a Fekete-tengeri üdülővárosban, hogy: nem tudja, hol tartózkodik Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.