Szigorúbb büntetés

Az ugandai elnök aláírta a sokat bírált melegellenes törvényt

Aláírta hétfőn az ugandai államfő a homoszexualitást az eddiginél szigorúbban büntető törvényt.

2014.02.24 14:12MTI
freedigitalphotos.net

Yoweri Kaguta Museveni a fővárostól, Kampalától 40 kilométerre található elnöki rezidenciáján kormányzati tisztségviselők, tudósok és újságírók jelenlétében látta el kézjegyével a jogszabályt.

Mint később elmondta, azért döntött így, mert továbbra sincs tudományos bizonyíték arra, hogy a homoszexualitás a génekkel magyarázható.

Az ugandai államfő január közepén a parlament elnökének küldött levelében még azt közölte, hogy nem írja alá a vitatott törvényt, amelynek életbe léptetésétől többek között az Egyesült Államok is óva intette az afrikai országot. Az ugandai parlament december 20-án hagyta jóvá a homoszexuálisok ellen irányuló törvényt, amelynek alapján a "sorozatos bűnelkövetők" akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

A jogszabály ezenkívül a homoszexualitás nyilvános támogatását is szankcionálja. Az azonos neműek közötti vonzalom már korábban is illegális volt az afrikai országban egy, a gyarmati időszakból származó törvény alapján, amely bünteti a "természet rendjével ellentétes" szexuális cselekményeket.

Museveni a jogszabállyal kapcsolatban nemrég úgy nyilatkozott, azt tervezi, hogy annak aláírását elhalasztja, esélyt adva a tudósoknak arra, hogy bebizonyítsák, a homoszexualitás a génekben is kódolva lehet, és az nem az "életmód megválasztásáról" szól.

Az ugandai elnök ezzel a bejelentésével valószínűleg az ország legfontosabb adományozójának számító Washingtont akarta megnyugtatni, miután Barack Obama amerikai elnök arra figyelmeztette Kampalát, hogy a "minden ugandai számára visszalépést jelentő" melegellenes jogszabály bevezetésének következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra.

Az ugandai kormány tisztségviselői ezután azzal vádolták Obamát, hogy megpróbálja zsarolni a kelet-afrikai országot, amely évente mintegy 400 millió dollárnyi (mintegy 90 milliárd forintnyi) segélyt kap az Egyesült Államoktól. Uganda a Nyugat egyik kulcsfontosságú szövetségese a szomáliai iszlamista szélsőségesek elleni harcban.

Az Afrika szarván található országban az ugandai kontingens adja az Afrika Unió (AU) békefenntartó erejének gerincét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.