Szentmise

Jó szolgák, ne urak legyetek! - intette Ferenc pápa a bíborosokat

Egyházához intézett útmutatást Ferenc pápa vasárnap azon a szentmisén, amelyet a Szent Péter bazilikában a 19 új bíborossal mutatott be. Ferenc pápa az egyház tagjaihoz illő magatartásról szólt homíliájában.

2014.02.23 22:30MTI
Forrás: MTI

"Legyetek szentek!" - mondta az egyházfő a bíborosoknak, hangsúlyozva, hogy ehhez félre kell tenni a mai embert és egyházat is jellemző egoizmust és öncélú büszkeséget.

Ferenc pápa hozzátette: a római egyház nem udvartartás, éppen ezért az egyházban kerülni kell az intrikát, a csoportokra való oszlást és a protekciót.

A pápa szavait a napokban zajlott konzisztóriumra a világ különböző részeiből a Vatikánba érkezett bíborosok hallgatták. Közöttük az a 19 új bíboros is, akiket Ferenc pápa szombaton kreált. Jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is.

A vasárnap délben mondott Úrangyala-imádság (Angelus) előtti beszédében Ferenc pápa kijelentette: annak, aki egyházi tisztséget tölt be, nincsen speciális hatalma, az a feladata, hogy a közösséget szolgálja.

"Jó szolgáknak, nem jó uraknak kell lennünk" - mondta az egyházfő.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.