Megismételt

Már negyedszer próbálnak polgármestert választani Kosovska Mitrovicában

A városnak két polgármestere van, a déli, albánok lakta rész vezetését már tavaly év végén megválasztották.

2014.02.23 09:51MTI

Megismételt polgármester-választást tartanak Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén vasárnap, a helyiek rövid időn belül már negyedszer vonulnak az urnák elé.

A koszovói helyi média jelentése szerint reggel hét órakor megkezdődött a szavazás Kosovska Mitrovica szerbek lakta részén. A valamivel több mint 28 ezer választásra jogosult lakos négy hónap alatt immár negyedszer dönt a város északi felének vezetéséről.

A városnak két polgármestere van, a déli, albánok lakta rész vezetését már tavaly év végén megválasztották.

A voksolásra a szerb részen azért van szükség, mert a tavaly év végi helyhatósági választásokon győztes szerb Krstimir Pantic nem volt hajlandó aláírni hivatali esküjét, indoklása szerint azért, mert a dokumentumon a koszovói állami jelképek szerepeltek.

Az észak-mitrovicaiak most két szerb és két albán jelölt közül választhatnak. A legesélyesebbnek tartott szerb Oliver Ivanovic azonban előzetes letartóztatásban van, azzal gyanúsítják, hogy az 1999-es koszovói konfliktus és az azt követő 2000-es incidensek idején háborús bűnöket követett el, egyebek mellett gyilkosságot is.

A szavazóhelyiségek 19 óráig tartanak nyitva, a biztonságról a koszovói rendőrség, az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) rendfenntartói és a koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) katonái gondoskodnak. A novemberi koszovói helyhatósági választások idején ugyanis álarcos támadók törtek be a Kosovska Mitrovica egyik iskolájában kialakított szavazóhelyiségbe, és megrongálták a szavazóurnákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.