Vallási törvénykezés

Saría bevezetését követelik a pakisztáni tálibok

Habár a pakisztáni tálibok továbbra is készek tárgyalni a kormánnyal, addig nem lesz béke az országban, ameddig nem alakítják át a politikai- és jogrendszert, és nem vezetik be a saríát, az iszlám vallási törvénykezést.

2014.02.22 17:29MTI

"A közelmúlt támadásai ellenére (...) továbbra is komolyan gondoljuk a béketárgyalásokat. De ha tárgyalásra kerül sor, az csak a saría szerint történhet, ezt egyértelművé tettük a kormányküldöttségnek. A saría bevezetéséért küzdünk, és tárgyalni is csak e célból fogunk" - mondta Sahídullah Sahíd, a pakisztáni tálibok szóvivője újságíróknak, akiket a tálibok hátországának számító vazirisztáni törzsi területeken fogadott.

Navaz Sarif júniusban hivatalba lépett miniszterelnök választási programjának sarkalatos pontja volt a tálibokkal folytatandó béketárgyalások ígérete, de mind ez idáig semmilyen eredményt nem sikerült elérnie.

A nehezen megszervezett megbeszélések hétfőn kudarcba fulladtak, miután a tálib felkelők egy szárnya közölte, hogy kivégeztek 23 katonát. A béketárgyalásokra menesztett kormányküldöttség kedden felkereste Sarifot, és közölte: tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem tárgyalnak tovább a tálibokkal, mert semmi értelme.

Habár a konzervatív muszlim országnak számító Pakisztán alkotmánya az iszlám hagyományokban gyökerezik, jogrendszere a brithez hasonlatos, és az egyéni szabadságjogok védelme is nyugati mintákat követ. Ezzel szemben a tálibok a saría egy igen sajátos és erősen korlátozó verzióját hirdetik, ők például tiltják a nők taníttatását és a gyerekek beoltását is.

Előző miniszterelnöksége idején, az 1990-es évek végén egyébként Navaz Sharif is megkísérelte már a saría - egy, a tálibokénál jóval mérsékeltebb változatának - bevezetését, de nem sokkal később puccsot hajtott végre ellene a hadsereg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.