Ukrán válság

Kételyek és elégedetlenség - továbbra is tele a Majdan tér Kijevben

Pénteken késő délután is még ezrek tartózkodtak Kijev központi Majdan (Függetlenség) terén. A felkelők közül többen a Viktor Janukovics vezette kormány és az ellenzék közötti megállapodással szembeni elégedetlenségüknek adtak hangot.

2014.02.21 19:01MTI
Fotó: MTI

A Függetlenség terén, amely korábban a tiltakozók és a biztonsági erők véres összecsapásainak helyszíne volt, az esti órákra óriási tömeg gyűlt össze, hogy megemlékezzenek a példátlan méretű összetűzések halálos áldozatairól. A levegőben továbbra is füst gomolygott, és a barikádok körül beszélgető, várakozó emberek tömegeit lehetett látni. Az AP hírügynökség szerint a Majdan téren felállított színpadon a tüntetők sorra fejezték ki a pénteki megegyezéssel szembeni nemtetszésüket.

Többen kételyeiknek adtak hangot a megállapodás tényleges megvalósításával kapcsolatosan, sokan pedig azt skandálták, hogy Janukovics elnök mondjon le. Miközben a nyugati országok vezetői üdvözölték a kormány és az ellenzék pénteki megállapodását, a Majdanon tiltakozók közül sokan úgy gondolják, hogy nem sikerült elég engedményt elérni. Dana Pavlicsko, az ellenzék egyik támogatója a BBC brit televízió kérdésére elmondta: "az ellenzék vezetői nem képviselik az egész népet, és nem képviselik a Majdant, Kijev Függetlenségének terét.

Az emberek csalódottak, és nem fogják abbahagyni a tüntetést". "Remélem, hogy ezután más irányba megy majd az ország, de eddig nem sikerült elérni a Majdanon kitűzött célokat. Janukovics beleegyezett, hogy megváljon hatalmának egy részétől, hogy összességében továbbra is hatalmon maradhasson" - vélte Kira Rusnyicskaja, egy másik tüntető. A BBC egyik helyszíni tudósítója Twitter-bejegyzésében megerősítette: "Az emberek a téren azt mondják, hogy nem fognak visszavonulni, ha Janukovics elnök hatalmon marad".

Pénteken az ukrán kormány képviselői és az ellenzék vezetői megegyeztek a válság rendezéséről és ennek keretében többek között az előre hozott elnökválasztásról, az alkotmányreformról és a nemzeti egységkormány felállításáról. Viktor Janukovics államfő február 22-re és 23-ra kétnapos gyászt hirdetett. Hírügynökségek ezzel kapcsolatban emlékeztettek: az elnök korábban február 20-ra, azaz csütörtökre hirdetett nemzeti gyászt, ezen a napon azonban az elmúlt hónapok legvéresebb összecsapásaira került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.