Diplomácia

Konzuli szinten ismét van iráni diplomáciai képviselet Londonban

Több mint kétévi szünet után, konzulátusi szinten ismét működik iráni diplomáciai képviselet Londonban.

2014.02.21 04:25MTI

A brit külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az iráni konzulátus megnyitása része a kétoldalú kapcsolatok "lépésről lépésre" történő szélesítésének. Nagy-Britannia 2011 novemberében bezárta teheráni nagykövetségét, amelyet előzőleg több száz diák elfoglalt és feldúlt. A brit kormány egyidejűleg elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és kiutasította az összes iráni diplomatát az országból.

Az intézkedés ugyanakkor nem jelentette Nagy-Britannia és Irán diplomáciai viszonyának teljes megszakítását. William Hague brit külügyminiszter akkori bejelentése szerint a lépés a kétoldalú kapcsolatokat "a lehetséges legalacsonyabb szintre csökkentette", de nem számolta fel. A két ország már tavaly novemberben eggyel magasabb szintre emelte diplomáciai kapcsolatait, utazó - vagyis nem folyamatosan a két fővárosban tartózkodó - ügyvivők kölcsönös kinevezésével. A kétoldalú viszony olvadásának kezdetét David Cameron brit miniszterelnök és Haszan Róháni iráni államfő tavaly novemberi személyes telefonbeszélgetése jelezte.

Több mint tíz éve ez volt a legmagasabb szintű közvetlen kapcsolatfelvétel a két ország között. A teheráni brit nagykövetséget a feldühödött tömeg azért rohanta meg 2011 novemberében, mert a brit kormány előzőleg szigorította a pénzügyi szankciókat Iránnal szemben, megtiltva a brit bankoknak pénzügyi tranzakciók lebonyolítását iráni bankokkal, beleértve az iráni központi bankot is. A szigorítással London a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem sokkal korábbi jelentésére reagált.

A szervezet a jelentésben megkérdőjelezte Teherán nukleáris fejlesztési programjának békés jellegét. A támadók annak idején módszeresen feldúlták és kifosztották a teheráni brit képviselet személyzetének szolgálati lakásait és a nagykövet rezidenciáját is. Összetörték a berendezést, vagyontárgyakat vittek el, köztük a diplomáciai személyzet tagjainak személyes értékeit, majd felgyújtották a fő irodaépületet.

Nagy-Britannia és Irán között 2007 márciusában is súlyos diplomáciai válság robbant ki, miután az iráni fegyveres erők elfoglalták a brit királyi haditengerészet egy őrnaszádját, és őrizetbe vették a személyzet 15 tagját, azzal a váddal, hogy megsértették Irán tengeri határait. A brit katonákat - akik Irak partjai előtt járőröztek az incidens idején - csak többheti diplomáciai huzavona után engedték szabadon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.