Ukrán válság

Legalább 70 halott csütörtökön Kijevben

Ellenzéki források állítják: több mint hetvenen haltak meg csütörtökön Kijevben. Más források szerint száznál is többen veszthették életüket.

2014.02.20 17:25MTI
Ellenzéki tüntető a kijevi káoszban

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a kijevi összecsapások kiújulása óta 67-en haltak meg az erőszak következtében, és a halálos áldozatok száma csak csütörtökön 39 volt: vagyis ez a legvéresebb nap a kormányellenes tüntetések kirobbanása óta.

Eltérő adatok látnak napvilágot a kijevi zavargások halálos áldozatairól, más számokat közöl az ukrán kormány, a tüntetők képviselője és a CNN hírtelevízió.

Legkevesebb hetven tüntető vesztette életét csütörtökön Kijev központjában - mondta Szvjatoszlav Hanenko, a jobboldali radikális Szabadság (Szvoboda) Párt képviselője, a tüntetők egészségügyi szolgálatának illetékese, aki korábban 60 áldozatról számolt be.

A tiltakozókat célzott lövések találták el - olvasható a párt csütörtöki közleményében.

Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint viszont az összecsapások kezdete, február 18. óta 67-en haltak meg az erőszak következtében. Egyedül csütörtök reggel 6 óra óta 39 embert öltek meg, ami azt jelenti, hogy ez volt a legvéresebb nap a kormányellenes tüntetések kirobbanása óta.

Délután három órakor 332 sérültet ápoltak a kijevi kórházakban, és a három nap alatt összesen 551-en kértek orvosi segítséget. A kórházak a szokásos munkarendben dolgoznak, és ellátnak minden rászorulót, helyi lakost és a városba látogatót egyaránt - hangsúlyozta az egészségügyi minisztérium.

A CNN amerikai hírtelevízió ugyanakkor azt állította, hogy kizárólag a csütörtöki napon legkevesebb százan vesztették életüket az ukrán fővárosban zajló véres összecsapásokban. A CNN szerint a legtöbb áldozatot a kijevi kormánynegyedhez vezető Insztitutszka utcai harcok szedték.

A kormányellenes tüntetők foglyul ejtettek hatvanhét rendőrt Kijevben - közölte csütörtökön az ukrán belügyminisztérium.

"A rendőrségnek joga van fegyvereket használni ahhoz, hogy kiszabadítsák a túszokat" - olvasható a belügyi tárca honlapján megjelent közleményben.

Korábban a belügyminisztérium közölte, hogy éles lőszerrel és lőfegyverekkel látják el a Berkut különleges egység tagjait és a biztonsági erők további csapatait.

A Viktor Janukovics ukrán elnök vezette kormány és az ellenük tiltakozók egymást hibáztatják az erőszak elharapódzásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.