Ukrán válság

Nyomozás államcsínykísérlet miatt, összehívhatnánk a V4-eket?

A Viktor Janukovics elnök által irányított ukrán politikai vezetés a Vitalij Klicsko ellenzéki vezető körül tömörülő ellenfeleit teszi felelőssé a legalább 25 halottat és több mint ezer sebesültet követelő súlyos zavargásokért.

2014.02.19 16:47MTI
Forrás: youtube.com

A keddi véres kijevi utcai harcok miatt államcsínykísérlet gyanújával nyomozást indított szerdán az ukrán titkosszolgálat (SZBU) "egyes politikusok" ellen.

Az SZBU közleményében nem nevezett meg konkrét személyeket. Korábban Szerhij Arbuzov ügyvivő miniszterelnök ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolta az ellenzéket. A Viktor Janukovics elnök által irányított ukrán politikai vezetés a Vitalij Klicsko ellenzéki vezető körül tömörülő ellenfeleit teszi felelőssé a legalább 25 halottat és több mint ezer sebesültet követelő súlyos zavargásokért.

Az ukrán kormány felelősségre vonását szorgalmazta a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt a brit külügyminiszter szerdán. "A békés tüntetők elleni erőszak elfogadhatatlan, és az ukrán kormánynak számot kell adnia a történtekről" - fogalmazott William Hague a Twitter közösségi portálon közzétett üzenetében egyúttal megerősítette, hogy részt vesz csütörtökön az Európai Unió külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán, amelyen az Ukrajnával szembeni szankciók lehetőségét is megvitatják.

Az ukrán kormány "maximális objektivitásra" szólította fel szerdán a nemzetközi közösséget az országban kialakult súlyos válság megítélésében. Az ukrán külügyminisztérium szerdai közleményében azt követelte, hogy a partnerek kizárólag "megbízható és igazolt tények" alapján alkossanak ítéletet az ukrajnai helyzetről. A közlemény szerint az ukrán ellenzék fegyveres harcra szólította fel a tüntetőket, miközben az államvezetés folyamatosan "kompromisszum- és párbeszédkészségéről" tett tanúbizonyságot. "Ennélfogva az ellenzék teljes mértékben felelős az erőszak és törvénytelenség példátlan kirobbanásáért" - áll a közleményben.

Lemondásra szólította fel Viktor Janukovics ukrán elnököt szerdán Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője. "Egy államfő sem maradhat hivatalában, akinek ennyi vér tapad a kezéhez" - hangoztatta Swoboda. Az európai szocialisták vezetője úgy véli, hogy Janukovics csupán játszik az ellenzékkel és az ukrán néppel, amikor azt állítja, hogy párbeszédet kezdeményez.

"Ugyanúgy, ahogy játékot űzött az EU-val, amikor előadta, hogy társulási megállapodást akar kötni. A továbbiakban már nem számít, hogy az akarat vagy a hatalom hiányzik-e ahhoz, hogy békés megoldást érjenek el" - mondta Swoboda.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerdán tudatta, hogy hamarosan Kijevbe utazik az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kérésére. Más uniós vezetők mellett Donald Tusk lengyel miniszterelnök is támogatja, hogy az EU hozzon büntetőintézkedéseket.

Forrás: youtube.com

Elítélte az Ukrajnában dúló erőszakos cselekményeket szerdai közleményében Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki egyúttal gyors és független tényfeltáró vizsgálatot szorgalmaz. A főbiztos maximális visszafogottságra szólította fel az erőszakos cselekményekbe belebonyolódott feleket, és megismételte, hogy a nemzetközi emberi jogok alapján tiszteletben kell tartani a békés gyülekezéshez való jogot.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök úgy véli, ha tovább éleződik a válság Ukrajnában, és ukrán menekülthullám fenyegetné Közép-Európát, Magyarország, mint a V4-ek elnöke kezdeményezni fogja a belügyminiszterek találkozóját.

"Számolok azzal, hogy ha megnőne a menekülthullám veszélye, akkor Magyarország, mint a V4-ek elnöke kezdeményezni fogja a belügyminiszterek találkozóját" - jelentette ki Sobotka szerdán Prágában a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Elmondta, a V4-ek közelmúltbeli budapesti kormányfői csúcstalálkozóján megállapodás született arról, hogy a négy belügyminiszter folyamatosan tartja a kapcsolatot egymással ebben az ügyben.

A kormányfő leszögezte: Csehország egyelőre semmiféle menekülthullámot nem tapasztalt, de szükség esetén kész segítséget nyújtani a menekülteknek. Szerinte ebből a szempontból a legnagyobb veszély Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát fenyegeti.

A cseh kormány rendkívül súlyosnak és aggályosnak tartja az Ukrajnában kialakult helyzetet - jelentette ki Lubomír Zaorálek, cseh külügyminiszter. Közölte: bekérette Ukrajna prágai nagykövetét, hogy tolmácsolja neki a kormány álláspontját.

A cseh kormány szerdai ülésén felhatalmazta Zaoráleket, hogy az európai uniós külügyminiszterek csütörtöki találkozóján szankciókat szorgalmazzon azok ellen, akik felelősek az ukrajnai helyzet elfajulásáért.

"Elfogadhatatlan, hogy olyan politikusok, olyan személyek kapjanak beutazási engedélyt az EU-ba, akik felelősek az ukrajnai erőszakért" - mondta Zaorálek újságíróknak. Leszögezte: a hozzáférhető információk szerint "a legfőbb felelősség a kormányoldalé".

Az ukrajnai erőszakot Milos Zeman cseh államfő is elítélte. "Már mintegy két hete kijelentettem, hogy a helyzet legjobb megoldásának az előre hozott parlamenti és elnökválasztást tartom. Ezt a véleményemet fenntartom" - jelentette ki Zeman szerdán a Ceské Budejovicében.

Amennyiben Ukrajnában folytatódik az erőszak, Zeman mérlegelni fogja az ukrán államfő csehországi meghívásának felülvizsgálatát. Janukovicsnak az EU keleti partnerségi csúcstalálkozójára van meghívója Prágába áprilisra. Civil szervezetek már korábban felszólították Zemant, hogy vonja vissza Janukovics meghívását. Az elnök ezt eddig elutasította.

>"Ha az erőszak folytatódik, felül kell majd vizsgálnunk a helyzetet" - mondta újságíróknak Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.

Milan Chovanec belügyminiszter úgy látja, hogy Ukrajnában polgárháború kezdődött.

"Ukrajnában polgárháború kezdődött. A hadsereg bevetésével a rendszer megpróbálja ellenőrzése alá vonni a helyzetet" - nyilatkozta Chovanec.

Kifejtette: Prága egyelőre nem tervezi, hogy változtatna az ukránokkal szembeni vízumkényszeren. Jelenleg az a cél, hogy Csehország elkerülje az esetleges nagyobb méretű ukrán menekülthullámot. "Nem zárhatom ki álláspontom megváltozását, ha romlana az ottani (ukrajnai) humanitárius helyzet" - szögezte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.