Életfogytiglant kaptak

Szabadon engedhetnek Radzsiv Gandhi megölésében közreműködőket

Az indiai Tamilnádu szövetségi állam hatóságai arról döntöttek, hogy szabadon engednek hét embert, akik Radzsiv Gandhi egykori indiai kormányfő meggyilkolásában való közreműködésük miatt életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik.

2014.02.19 09:36MTI

A döntés egy nappal azután született, hogy kedden az indiai legfelsőbb bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre módosította Gandhi három, korábban halálra ítélt gyilkosának büntetését, akik több mint húsz éven keresztül vártak kivégzésükre a halálsoron az India délkeleti részén fekvő Tamilnádu állam Vellor börtönében.

Gandhit, aki 1984 és 1989 között volt az ázsiai ország miniszterelnöke, a Srí Lanka-i terrorszervezet, a Tamil Tigrisek merénylői ölték meg 1991-ben. A volt kormányfő azért vált a Tigrisek célpontjává, mert miniszterelnöksége idején békefenntartókat küldött Srí Lankára, hogy beavatkozzanak a szigetországban dúló polgárháborúba.

A Gandhi és másik tizenhét ember halálát okozó robbantásos merénylet után hét évvel összesen 26 embert ítéltek halálra a gyilkosságban való bűnrészességük miatt, de később egy fellebbviteli bíróság huszonkettőjük - köztük a most szabadon engedendő hét fő - büntetését életfogytiglani börtönre módosította, egy embernek pedig megkegyelmezett.

Ugyanakkor az AP hírügynökségnek nyilatkozó ügyvéd azt is elmondta, hogy a merényletben kisebb szerepet játszó elítéltek szabadon engedését a szövetségi hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, ami még nem történt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.