Minden indoklás nélkül

Leváltották a kritikus hangú orosz rádió vezetőjét

Az orosz állami Gazprom-Média holding részvényesi tanácsa indoklás nélkül leváltotta kedden a hatalommal szemben kritikus hangú Eho Moszkvi rádió vezérigazgatóját.

2014.02.19 02:30MTI
MTI

Jurij Fedutonovnak, aki több mint 20 éve állt a népszerű, ellenzéki véleményeknek is helyet adó rádió élén, az Oroszország Hangja nevű állami - értelemszerűen Kreml-barát - rádiótársaság alelnöke, Jekatyerina Pavlova lesz az utóda.

Pavlova a nagy múltú Eho Moszkvi szerkesztőségi értekezletén azt ígérte, hogy nem változtat a rádión, de kijelentette, hogy "optimalizálni kívánja a költségeket" - írta Tatyjana Felgengauer, a rádió főszerkesztő-helyettese a Twitteren. A Gazprom-Média Holding a liberális rádió részvényeinek 66 százalékos tulajdonosa.

Az Oroszország Hangja rádió emlékeztetett arra, hogy a vezetőváltást már tavaly év végén kilátásba helyezte a többségi tulajdonos. Dmitrij Oreskin ellenzéki politológus szerint Pavlova kinevezése az Eho Moszkvit célzó "finom nyomásgyakorlás" kezdetét jelzi.

Nyikolaj Szvanidze ellenzéki újságíró a Kommerszant FM orosz rádiónak viszont azt mondta, erős politikai nyomásgyakorlást sejt a Gazprom-Média részvényesi tanácsának döntése mögött. Szerinte a népszerű rádió műsor tartalmi és politikai irányultságát is meg akarják változtatni.

Vlagyimir Putyin két éve, harmadszori elnökké választása előtt élesen bírálta a rádiót és annak főszerkesztőjét, Alekszej Venyediktovot. Nem sokkal később a főszerkesztő kikerült az Eho Moszkvi igazgatótanácsából. A hatalommal szemben kritikus médium nemrég a szocsi téli olimpiát és a berlini 1936-os nyári játékokat párhuzamba állító írás miatt vált a politikai támadások célpontjává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.