Hevesek

Szétverték, lefújták egymást az indiai parlament képviselői

Teljes káoszba fulladt az indiai parlament csütörtöki ülése annak a törvénytervezetnek a megvitatása közben, amely szerint egy új szövetségi állam jönne létre Indián belül.

2014.02.13 18:28MTI

A képviselők között dulakodás tört ki, egyikük paprikaspray-vel támadt kollégáira. A javaslat értelmében Andra Pradés szövetségi állam többnyire szegény, belső körzeteiből Telangana néven új szövetségi állam alakulna. Az indítvány már hónapok óta szenvedélyes viták tárgyát képezi, sokan a déli terület egyben tartása mellett érvelnek.

A csütörtöki vitanapon, amelyen a vitatott törvényről való szavazás is napirenden volt, több képviselő transzparenseket tartott a magasba, és az új állam létrehozása ellen tiltakozott, néhányan pedig megpróbálták letépni az ülés elnökének mikrofonját. Ezután Lagadapati Radzsagopal, a kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt Andra Pradés-i képviselője a tervezetről való szavazás megakadályozása céljából paprikaspray-t fújt az ülésteremben tartózkodók felé, aminek nyomán a képviselők hatalmas tülekedés közepette menekülni kezdtek a kijárat felé, és a voksolást így el is napolták - jelentette több indiai hírforrás.

A tájékoztatás szerint pár honatya kórházban kötött ki légzési problémák miatt. Az ülésteremben kisebb csetepaté is kitört, miközben néhányan próbálták megfékezni Radzsagopalt.

"Nagyon tisztelem az indiai demokráciát. Meg akarom akadályozni ezt a törvényt" - mondta újságíróknak a paprikaspray-t használó képviselő.

Az eset nyomán 17 képviselőt felfüggesztettek, közülük néhányan hivatalos iratokat téptek szét és összetörtek egy poharat is, az egyik politikust pedig azzal vádolták meg, hogy késsel fenyegetőzött az ülésteremben.

Az új állam létrehozásáról szóló terv ellenzői leginkább azt kifogásolják, hogy a javaslat Telanganához csatolná Andra Pradés fővárosát, Hajdarábádot, a régió technológiai és ipari központját. A kormány legutóbb azt közölte, hogy a két államnak legalább 10 évig közös fővárosa maradna a közel 7 millió lakosú metropolisz.

Az 1956-ban létrejött Andra Pradés India ötödik legnagyobb területű szövetségi állama a jelenlegi 28 között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.