A természetben is meghalt volna, de az nem számít

Tízezrek követelik a zsiráfot elpusztító dán állatkert bezárását

Nem csillapodnak a koppenhágai állatkert elleni tiltakozások Marius, a fiatal zsiráfborjú megölése óta: online petícióval több mint 62 ezren követelik az intézmény bezárását.

2014.02.11 18:35MTI

A kétéves egészséges zsiráf halála ellen tiltakozó egyik Facebook-csoport tagjainak száma keddre több mint 22 ezerre nőtt. Emellett csaknem hétezren írták alá azt az online petíciót, amely a dán állatkert igazgatójának leváltását követeli. Telefonon és e-mailben pedig halálos fenyegetéseket is kapott az állatot elpusztító és az állat húsát az oroszlánokkal megetető személyzet.

A Marius nevű zsiráfot vasárnap lőtték le, és bőrét lenyúzva húsát a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára vetették oda az oroszlánoknak.

Az állat bizonyos testrészei viszont a Bécsi Egyetemre kerülnek: az itt dolgozó tudósok a zsiráfok hangképzésének mikéntjét kutatják. A Heute című osztrák napilapban megjelent hírt Angela Stöger-Horwath, az egyetem munkatársa erősítette meg.

A koppenhágai egyetem a Bécsi Egyetem ötfős kutatócsapatának az állat nyelvét, nyelvcsontját, gégéjét és gégecsöve két-három porcos gyűrűjét adja át.

A kutatók azt akarják kideríteni, hogy a zsiráfok kommunikálnak-e hangokkal és ha igen, miként teszik azt. "A felnőtt zsiráfok nagyon csendesek, nem adnak ki hangokat. Meg akarjuk vizsgálni, hogyan működik a kommunikáció, mi zajlik közben fizikailag és fiziológiailag" - fejtette ki Stöger-Horwath.

A tudós hozzátette: ha meg kell ölni egy állatot, nagy kár lenne, ha ezt a tudomány számára nem hasznosítanák.

Az állatkert szerint Marius elpusztítására azért volt szükség, hogy elkerüljék a beltenyészet kialakulását. A húsának nyilvános megetetését pedig azzal védték, hogy csak a látogatók állatokkal kapcsolatos tudományos ismeretanyagát akarták bővíteni.

Az állatkert döntését korábban az Európai Állatkertek ás Akváriumok Szövetségének (EAZA) szabályzatával indokolta, mondván sok hasonló géneket hordozó zsiráf van már a szövetség fajmentő programjában. Az állatkert szóvivője, Tobias Stenbaek Bro hangoztatta, hogy a kontinens legtöbb felelős állatparkja tagja a szervezetnek, amely a fajok sokszínűségének megőrzéséért munkálkodik globálisan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.