Fico szerint

"Maguk a romák felelősek rossz helyzetükért"

Szlovákiában nagyon rossz a romák helyzete, de hogy csak ők lennének érte a felelősek..?

2014.02.08 13:55MTI

"A romák helyzete Szlovákiában nagyon rossz. A felelősség ezért maguké a romáké, de az államé is. Tény, hogy ha valaki szegény és bonyolult szociális helyzetben van, az még nem jelenti azt, hogy társadalomellenesen kell viselkednie és állatként kell élnie" - jelentette ki Fico abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapok közöltek szombaton.

"A Szlovákiában élő romák számára is érvényes kell hogy legyen az az alapszabály, hogy először a kötelességek, azután a jogok" - mutatott rá a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke.

"Készek vagyunk ebben a szellemben alkalmazni a pozitív diszkrimináció politikáját is, ezeknek az embereknek segíteni kell, de szükség van valamilyen visszhangra is" - fejtette ki Fico, aki a kormányzó Smer jelöltje a márciusi szlovákiai elnökválasztáson.

"Megteszünk mindent, amit lehet. A roma kisebbségi kormánybiztos tisztségét ellenzéki politikai pártnak ajánlottuk fel, maga a kormánybiztos roma... De nagyon nehéz témáról van szó" - szögezte le a szlovák kormányfő, aki az állam pozitív lépésének minősítette azt a döntést, hogy ezentúl csak az kaphat szociális segélyt, aki hetente legalább nyolc óra közmunkát végez.

Szlovákiában mintegy félmillió roma él, többségük rendkívül nehéz szociális körülmények között, leszakadva a többségi lakosságtól. A romák és a többségi lakosság közti konfliktusok nagyon gyakoriak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.